Σοφόν... το ασαφές: Αδύναμοι κρίκοι και στατιστική προσέγγιση

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 07:00

Από την έντυπη έκδοση

*Στο τελευταίο σχόλιο, στην παράγραφο που αφορά τα εκτός αγοράς τεκταινόμενα, αν είναι δυνατόν να μην υπολογίζουν οι αγοραίοι τα πάντα, σημειώναμε γύρω από τις αντιδράσεις των κατά τόπους πολιτικών ηγετών στην απειλή του Covid-19: «Εκείνος που πρόβαλε ως την ακριβέστερη δημοσκόπηση για την αποδοχή της πολιτικής του τους δείκτες της Wall Street, με αυτό το δραματικό βήμα τους οδήγησε σε κάθοδο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Με εκλογές το φθινόπωρο, είναι άγνωστο τι θα σχεδιάσει στο οικονομικό πεδίο για να κερδίσει». Την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε αυτό το σχόλιο, ο πρόεδρος Τραμπ άνοιξε μια κάνουλα και παροχέτευσε στις 46 πολιτείες που επλήγησαν από τη νόσο-«τρομοκράτη» πάνω από 50 δισ. δολάρια. Με αυτήν την ενέργεια οι αγορές αντέδρασαν, διακόπτοντας μια άγρια κατρακύλα. Εδώ η αντίδραση εμφάνισε πάλι τα πρόσφατα χαρακτηριστικά των ανοδικών ημερών.

*Συχνά στην Αθήνα εμφανίζεται μια τάση παρακολούθησης της δυναμικής που ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αλλά μετά τις 15:30 οι τιμές αρχίζουν και υποχωρούν από τα επίπεδα υψηλών ημέρας και ψαλιδίζονται οι ανοδικές μεταβολές. Λες και είναι τα βραχυπρόθεσμα κέρδη ο κυρίαρχος άξονας για τη συμμετοχή στις συναλλαγές. Είμαστε σίγουροι πως αρκετοί θα δουν με καλό μάτι τη μείωση του τζίρου στις τελευταίες συνεδριάσεις, θεωρώντας την σημάδι εξάντλησης της τάσης φυγής από το ρίσκο των ελληνικών αξιών. Διότι πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα. Στα μέσα Φεβρουαρίου οι αποδόσεις τους είχαν περάσει κάτω από το 1% και στα μέσα Μαρτίου σταμάτησαν στο 2,14%, έχοντας φθάσει ενδοσυνεδριακά μέχρι το 2,31%. Κάτι εντελώς ασυνήθιστο στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Θυμίζουμε πως όταν υπάρχει ζήτηση για τα ομόλογα οι αποδόσεις πέφτουν και όταν ρευστοποιούνται ανεβαίνουν.

*Η πιο απλή εξήγηση είναι πως οι οικονομικά αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα της παγκόσμιας ανάπτυξης, όταν επικρατούν σοβαροί κίνδυνοι με άγνωστη διάρκεια, είναι οι πρώτοι στόχοι των θεσμικών για πωλήσεις θέσεων. Όσο για εκείνους που θεωρούν άξιο θετικής προεξόφλησης τη νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση λόγω του Covid-19, υπενθυμίζουμε ότι για να συμβεί θα χρειαστεί να μετρηθεί η υστέρηση στην αύξηση του ΑΕΠ. Άρα πρώτα θα εμφανιστούν τα «κακά μαντάτα» και μετά θα έρθουν τα χαλαρωτικά. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τις πληροφορίες που στέλνει η στατιστική προσέγγιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Για λόγους αυτοσυγκέντρωσης, επί 20 χρόνια περνάμε με πληκτρολόγηση τιμές στους πίνακες για το Χ.Α. Είναι η πρώτη εβδομάδα με τόσο πλήθος μετοχών που το κατώτερο της προηγούμενης εβδομάδας ήταν πάνω από το ανώτερο της τελευταίας.

*Πολλά πτωτικά χάσματα και ακόμα περισσότερες οι μετοχές των FTSE25 (23 στις 25) και FTSEM (14 στις 20) που ο πυθμένας της εβδομάδας έγινε και κατώτερο τελευταίων 12 μηνών. Η δε ταχύτητα της εξάτμισης των κεφαλαιοποιήσεων στις αναπτυγμένες αγορές δεν έχει προηγούμενο σε αυτόν τον αιώνα και κατά τη γνώμη μας «αδικεί» την αγορά της Αθήνας. Έξω είναι πολλά τα χρόνια της ανόδου και σε μεγάλο βαθμό αυτή προκλήθηκε από τις νομισματικές πολιτικές χαλάρωσης που από έκτακτες έγιναν καθεστώς μετά το 2009. Αλλά αντί της χαλάρωσης εδώ, είχαμε αυστηρή λιτότητα διαρκείας, που ξεδιπλώθηκε μέσα από τρία μνημόνια με «καπάκι» στο τρίτο τα capital controls. Έξω ξεπουλάνε γνωρίζοντας πως απόλαυσαν «ουρανοκατέβατη» ξεγνοιασιά, εδώ δεν υπήρξαν αντίστοιχες «ενοχές», αλλά εξ αντανακλάσεως φοβίες.   

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Δεν είναι καμία κατάσταση ευλογία ή κατάρα. Πάρτε παράδειγμα τη μοναχικότητα στον βίο. Είναι πολλοί οι μοναχικοί άνθρωποι στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ τελευταία έχουν αυξηθεί και στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς, για να ανταλλάξουν δυο κουβέντες πήγαιναν στα καφέ, στα ΚΑΠΗ, στις θρησκευτικές εορτές και σε διάφορες εκδηλώσεις. Για αυτούς τα μέτρα με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης μιας αναπόφευκτης πανδημίας είναι μαχαιριά στο στήθος. Όσοι έμαθαν να απολαμβάνουν τη μοναχικότητά τους επιλέγοντας κατάλληλες δραστηριότητες, δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εκτός της ανησυχίας για το λάθος που ως άνθρωποι μπορεί να κάνουν και να προσβληθούν. Αν ανοίξει κάποιος την τηλεόραση θα διαπιστώσει πως έχει μεταμορφωθεί σε «εκπαιδευτική» με κεντρικό άξονα τα μαθήματα Λοιμωξιολογίας. Ωστόσο, βασικό συστατικό της άμυνας κάθε οργανισμού είναι η καλή ψυχολογία. Οι οικογένειες των νέων ανθρώπων που φροντίζουν με σοβαρότητα την υγεία των παιδιών τους ανεβάζουν το φρόνημα όσων καταλαβαίνουν την άμεση εξάρτηση του συνόλου από τις προσωπικές συμπεριφορές.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα