Ψύχραιμο το Eurogroup στην άνοδο ευρώ έναντι δολαρίου

Διαδοχικές συναντήσεις υπ. Οικονομικών Ε.Ε. με Ζαν Κλοντ Τρισέ και Χοακίν Αλμούνια
Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2007 18:09

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ απέναντι στην άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να επιδείξουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνάντηση της Δευτέρας, εν μέσω ανησυχιών ότι οι αγορές συναλλάγματος πιθανόν να αγνοήσουν οιαδήποτε έκκληση για αλλαγή κατεύθυνσης, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters από Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα έχουν συνάντηση την ίδια ημέρα με τον διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, προκειμένου να συζητήσουν τις οικονομικές προοπτικές και τον αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης στις αγορές.

Την Τρίτη, θα ακολουθήσει συνάντηση του ECOFIN. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις του Eurogroup, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο για τους πολιτικούς να ανοίξουν συζήτηση για κάτι, όταν ήδη γνωρίζουν ότι, σε τελική ανάλυση, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. «Οταν αρχίζεις να κάνεις λόγο για μείωση του ευρώ και αυτό δεν γίνεται, τότε έχεις αποτύχει», ανέφερε πηγή.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εμμείνουν σταθερά στο μήνυμα του Οκτωβρίου για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, όταν δηλ. είχαν ταχθεί κατά της υπερβολικής αστάθειας στις αγορές συναλλάγματος και κάλεσαν την Κίνα να ανατιμήσει το νόμισμά της.

«Υπάρχει έντονη επιθυμία από πλευράς των υπουργών Οικονομικών να επιδείξουν δημοσίως μία ιδιαίτερα δυναμική στάση στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών», ανέφερε δεύτερη πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις. Στο μήνυμα του Οκτωβρίου, εκτός από το κινεζικό νόμισμα, είχε γίνει αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του δολαρίου και του ιαπωνικού γιεν.

Ομως, στη συνάντηση του G7 στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε το δολάριο και το γιεν στο τελικό ανακοινωθέν. «Οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον υπήρξαν πολύ διαφωτιστικές. Πολλοί από τους υπουργούς συνειδητοποίησαν ότι οι εξελίξεις καθορίζονται από τις ίδιες τις αγορές ανεξαρτήτως από τις δηλώσεις, συνεπώς ίσως και να φαίνονται αφελείς εάν μιλούν πολύ», ανέφερε δεύτερη πηγή.

Αλλη πηγή υπογράμμισε ότι η άνοδος του ευρώ ήταν αναμενόμενη και τίποτε δεν μεσολάβησε μετά τη σύνοδο του G7 για να αλλάξει την άποψη αυτή. «Οταν η Fed μείωσε τα επιτόκια, αναμέναμε ότι το δολάριο θα συνέχιζε να υποχωρεί», είπε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα