Φραστική παρέμβαση από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να «καλμάρουν» την αγορά κρατικών ομολόγων και να ρίξουν τις αποδόσεις. Αφορμή δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που ώθησαν στα ύψη τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων, προκαλώντας ευρύτερους κραδασμούς στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια και να επιλέξει μέτρα ρευστότητας υπό τη μορφή φθηνών δημοπρασιών χρηματοδότησης(TLTROs) και συμπληρωματικού προγράμματος αγοράς ενεργητικού, η κ Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι δουλειά τις ΕΚΤ το κλείσιμο της «ψαλίδας» σις διαφορές επιτοκίων(spreads). Η δήλωση, που ερμηνεύθηκε από τους επενδυτές ως εφησυχασμός από την πλευρά της ΕΚΤ για τις πιέσεις που δέχεται ένα από τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, εκτόξευσε την απόδοση τουι ιταλικού 10ετούς έως και 55 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο από τα τέλη του 2011, με το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς να ανοίγει περισσότερο από 60 μονάδες βάσης.
Μία ημέρα μετά, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προσπάθησαν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε κινδύνους στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες της Ευρωζώνης», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. «Είμαστε σε ετοιμότητα να κάνουμε περισσότερα και να προσαρμόσουμε όλα μας τα εργαλεία, εφόσον καταστεί αναγκαίο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα αυξημένα spreads που βλέπουμε εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν πρόκειται να υπονομεύσουν αυτή τη μετάδοση, ανέφερε ο κ. Λέιν σε ανάρτησή του σε blog. Το μήνυμα της κ. Λαγκάρντ προσπάθησε να διορθώσει και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αποκλίνει από τον κανόνα που θέτει όρια στις αγορές κρατικών ομολόγων από κάθε χώρα της Ευρωζώνης, με βάση την κλείδα κεφαλαίου.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αναρριχήθηκε έως και το 1,88% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, με τις πιέσεις να συμπαρασύρουν και τους ελληνικούς τίτλους και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία στο 1,75%, σύμφωνα με τις τιμές του Reuters.