Manual για διαχείριση ανθρώπινων πόρων εν καιρώ πανδημίας

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 17:29
UPD:17:33

Συμβουλές για ελαχιστοποίηση της διαταραχής κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας δημοσίευσε ο όμιλος Adecco σημειώνοντας τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης.

Προτείνει στις επιχειρήσεις σωστή ενημέρωση και ψυχραιμία, ως τα κλειδιά για τη σωστή διαχείριση της κατάστασης. Οι πρώτες και απλούστερες αλλά πολύ σημαντικές οδηγίες λένε τα εξής:

  • Είναι απαραίτητο ο καθένας μας να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του μέσω της καλής προσωπικής υγιεινής. Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι ή χρήση απολυμαντικού με βάση το οινόπνευμα, εάν το πλύσιμο των χεριών δεν είναι εφικτό, ιδίως μετά από επαφή με άλλους ή μετά από χρήση δημόσιων χώρων. 
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, ειδικά με άπλυτα χέρια. 
  • Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που είναι άρρωστα. 
  • Εάν αισθανθούμε αδιαθεσία ή έχουμε συμπτώματα γρίπης, ίωσης ή κρυολογήματος μένουμε στο σπίτι  και επικοινωνούμε με τον γιατρό μας για να λάβουμε ορθές οδηγίες.
  • Από την πλευρά τους οι εταιρείες είναι σημαντικό να είναι προετοιμασμένες και λειτουργικές υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που πιθανά θα φέρει μια εκτενής εξάπλωση του ιού και πως θα μπορέσουν να προστατέψουν τους ανθρώπους τους αλλά και να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους.
  • Η σωστή ενημέρωση των εργαζομένων τους είναι και σε αυτήν την περίπτωση το κλειδί. Ταυτόχρονα χρειάζεται να ληφθούν και μέτρα, ώστε να εξασφαλίσουν την ικανότητα συνέχισης των εργασιών τους μέσα στις ειδικές αυτές συνθήκες.

Υγιεινή στον χώρο εργασίας

  • Ανάρτηση οδηγιών σχετικά με τις καλές πρακτικές υγιεινής (Συστάσεις του ΕΟΔΥ).
  • Απολυμαντικό χεριών διαθέσιμο για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους.
  • Αποφυγή χειραψίας.
  • Αυξημένη καθαριότητα του περιβάλλοντος εργασίας - γραφεία, κοινόχρηστοι χώροι, λαβές θυρών, κουμπιά ανελκυστήρων κτλ.
  • Ενημέρωση των εργαζομένων (μέσω ιστότοπων, intranet, emails) για τα μέτρα προστασίας αλλά και συμβουλές για πρακτικές υγιεινής.
  • Λήψη μέτρων για ενίσχυση των πρακτικών υγιεινής κατά τη διάρκεια συναντήσεων για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των εργαζομένων.

Η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των εταιρειών συχνά απαιτεί συναντήσεις εργαζομένων των οποίων η βάση είναι σε διαφορετικές πόλεις ή και χώρες. Γνωρίζουμε πως συχνά η προσωπική επικοινωνία μπορεί να θεωρείται πιο αποτελεσματική, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις υπάρχουν λύσεις για εξ’ αποστάσεως συναντήσεις που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία μιας εταιρείας, αλλά και την προστασία των ανθρώπων της. 

Μέτρα που αφορούν σε επαγγελματικά ταξίδια

Ο περιορισμός των ταξιδιών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της εξάπλωσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέχει συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις πληγείσες χώρες, τον αριθμό των διαγνωσμένων περιπτώσεων κτλ. Εφαρμογές τηλεδιάσκεψης μπορούν να επιτρέψουν τη συνέχιση της δραστηριότητας των εταιρειών ακόμα και σε περιπτώσεις που ισχύουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Οι εργαζόμενοι που επέστρεψαν από μια περιοχή όπου ο Coronavirus (Covid-19) έχει εξαπλωθεί εκτενώς, καλό θα ήταν να εργαστούν από το σπίτι για το προτεινόμενο από τον ΕΟΔΥ διάστημα των 14 ημερών μετά την επιστροφή τους. 

Οι εταιρείες που θέλουν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους φυσικά θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει πως οι εργαζόμενοί τους, εφόσον χρειαστεί να εργαστούν από το σπίτι έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο εξοπλισμό (υπολογιστές, εφαρμογές απομακρυσμένης σύνδεσης, κινητά τηλέφωνα κτλ) που θα τους επιτρέψει να εργαστούν εξ αποστάσεως με ασφάλεια τόσο για τους ίδιους όσο και για τα δεδομένα που διαχειρίζονται στην εργασία τους. Επίσης, σημαντικό είναι να υπάρχει αποτελεσματικό πλαίσιο για «Smart Working», που θα εξασφαλίζει τόσο πως ο εργαζόμενος θα μπορεί να είναι αποδοτικός στην εργασία του από το σπίτι, αλλά και πως θα μπορεί η εταιρεία να παρακολουθεί την αποδοτικότητά του μέσα από μετρήσιμα και συμφωνημένα KPIs. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη από καιρό προχωρήσει σε υιοθέτηση του Smart Working. Αυτό σίγουρα τις βοηθά να είναι προετοιμασμένες να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ανάγκη της περιόδου αυτής για τηλε-εργασία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα