ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια, νέες στοχευμένες δημοπρασίες ρευστότητας

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 14:49
UPD:15:41
EPA/ARMANDO BABANI

Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο μηδέν και το αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, με την ΕΚΤ να επιλέγει το «όπλο» των στοχευμένων δημοπρασιών φθηνής φαναχρηματοδότησης(ΤLTROs) για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας απέναντι στην απειλή του Covid-10 και τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα ανακοίνωσε συμπληρωματικό πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ύψους 120 δισ. ευρώ, έως τα τέλη του έτους.

Γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια ελιγμών στο «μέτωπο» των επιτοκίων είναι περιορισμένα, η ΕΚΤ ενέκρινε νέα μέτρα στήριξης υπό τη μορφή της χορήγησης φθηνών δανείων προς τις τράπεζες(TLTROs), ώστε να βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης να αντεπεξέλθει στο ολοένα και μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, διατηρώντας όμως αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, σε μια κίνηση που απογοήτευσε τις αγορές, προκαλώντας μεγαλύτερη αιμορραγία και με εκτόξευση των ομολογιακών αποδόσεων της Ιταλίας και ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη τραπεζικών μετοχών.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει νέα, φθηνά δάνεια στις τράπεζες και με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρυς, ενώ προσωρινά θα αυξήσει τις αγορές ενεργητικού. «Ένας προσωρινός "φάκελος" πρόσθετων αγορών ενεργητικού, ύψους 120 δισ. ευρώ θα προστεθεί έως τα τέλη του έτους».
 Με εκατομμύρια πολίτες αποκλεισμένους, τις αγορές σε κατάσταση πανικού και τις επιχειρήσεις να λυγίζουν εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις μεταφορές, η οικονομία της Ευρωζώνης ακροβατεί στο χείλος της ύφεσης. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μία μείωση του καταθετικού επιτοκίου κατά δέκα μονάδες βάσης, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει έντονες αμφιβολίες τους τελευταίους μήνες για την αποτελεσματικότητα περαιτέρω μειώσεων.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να επιτρέψει στις τράπεζες της Ευρωζώνης να παραβούν ορισμένες από τις απαιτήσεις για ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που προκαλεί ο Covid-19.

«Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν προσωρινά κάτω τα επίπεδα κεφαλαίου που ορίζουν οι οδηγίες, καθώς και τα επίπεδα ρευστότητας και διατήρησης κεφαλαίων», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα