Πετρέλαιο: Διπλό πλήγμα και νέα βουτιά για τις τιμές

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 13:33
UPD:13:35
REUTERS/Nick Oxford

Αλλεπάλληλα χτυπήματα δέχεται το πετρέλαιο. Μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να «πλημμυρίσει» την αγορά με φθηνό αργό, έρχεται και η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει την πόρτα σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ. 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει επισήμως πανδημία. Κα οι τριγμοί στις αγορές ισχυρότατοι. Η τιμή του μπρεντ καταγράφει πτώση 6,9% στα 33,33 δολάρια το βαρέλι στις 13:25 ώρα Ελλάδος. Την ίδια ώρα η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί 6,2% στα 30,93 δολάρια το βαρέλι. 

Από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης του ιού εκτός Κίνας και ειδικά στην Ευρώπη εκφράστηκαν φόβοι για απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και κατά συνέπεια της ζήτησης πετρελαίου. Με τις αερομεταφορές να βρίσκονται στο στόχαστρο των μέτρων που λαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι χώρες το πλήγμα στη ζήτηση καυσίμων προβλέπεται να ξεπεράσει και τους αρχικούς υπολογισμούς. 

Μένει να φανεί εάν η Σαουδική Αραβία θα επιμείνει στην επιλογή της να «τιμωρήσει» τη Ρωσία και να θωρακίσει τη θέση της στην κορυφή των εξαγωγέων, ακόμη και εάν αυτό θέσει σε ελεύθερη πτώση τις τιμές. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα