Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2007 15:54

Συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (12-13/11/2007) τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες, στα οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin αύριο το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος των Υπουργών Οικονομίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ). Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

Συμβούλιο Eurogroup

1. Οικονομική Κατάσταση

Θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνόδου της Ομάδας των «7» στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.

2. Μισθολογικές εξελίξεις και μηχανισμοί διαμόρφωσης των μισθών στην ευρωζώνη

Μετά από τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Eurogroup εφέτος τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC) και η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) προχώρησαν σε περαιτέρω ανάλυση σχετικά με τις μισθολογικές εξελίξεις και τους μηχανισμούς καθορισμού των μισθών στην ευρωζώνη.

Συμβούλιο Ecofin

1. Στρατηγική της Λισσαβόνας

Θα συζητηθούν οι ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη τριετία για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η συζήτηση θα γίνει με βάση έκθεση τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη Στρατηγικής της Λισσαβόνας, εν όψει του νέου τριετούς κύκλου (2008-2011) για τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων των κ-μ. Η έκθεση αναφέρει ότι η αναθεωρημένη Στρατηγική της Λισσαβόνας παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας για την μακροχρόνια επιτυχία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αναθεωρημένη ΣτΛ έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο νέο τριετή κύκλο στη διεύρυνση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

2.Παγκοσμιοποίηση: Ροές κεφαλαίου και εργασίας

Το Νοέμβριο του 2006, το Συμβούλιο ECOFIN ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με τους οικονομικές πτυχές της μετανάστευσης. Η έκθεση αυτή συζητήθηκε στην EPC και στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC). Στη συνέχεια διαμορφώθηκε ένα κείμενο, το οποίο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στο αυριανό συμβούλιο ECOFIN.

3.Στατιστική: Έκθεση Προόδου για το 2007

Στα συμπεράσματα των Συμβουλίων ECOFIN της 8ης Νοεμβρίου 2005, της 7ης Νοεμβρίου 2006 και της 28ης Νοεμβρίου 2006 επισημάνθηκε η ανάγκη για συνέχιση της προόδου σε σημαντικούς τομείς της στατιστικής. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί Οικονομικών, στην αυριανή συνεδρίασή τους, θα επανεξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί - σε σχέση με θέματα στατιστικής πληροφόρησης στην ΟΝΕ, τη μείωση του στατιστικού φόρτου και θέματα στατιστικής διακυβέρνησης- με βάση έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (EFC).

4.Φορολογία

α. Πακέτο ΦΠΑ

Θα συζητηθεί το θέμα του πακέτου ΦΠΑ με βάση τη νεότερη συμβιβαστική πρόταση της πορτογαλικής Προεδρίας. Το πακέτο ΦΠΑ περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

• Πρόταση Οδηγίας για την τροποποίηση του τόπου φορολόγησης των υπηρεσιών, με στόχο την μείωση του διοικητικού κόστους των υποκειμένων στο ΦΠΑ, οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο Κράτος-μέλος όπου πραγματοποιούν φορολογητέες δραστηριότητες.

• Πρόταση Οδηγίας για την τροποποίηση των κανόνων σχετικά με την επιστροφή του φόρου σε υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος-μέλος.

• Πρόταση Κανονισμού για τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των Κρατών-μελών για την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω Οδηγιών.

β. Παρεκκλίσεις ορισμένων κρατών-μελών ως προς τους συντελεστές ΦΠΑ

Θα συζητηθεί συμβιβαστική πρόταση της πορτογαλικής σχετικά με ορισμένες παρεκκλίσεις για τους συντελεστές Φ.Π.Α. Η πρόταση αυτή έχει στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος που έχει ανακύψει λόγω της λήξης στις 31.12.07 ορισμένων παρεκκλίσεων που έχουν χορηγηθεί αναφορικά με την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένα Κράτη-μέλη, που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. μετά την 1-1-1995.

γ. «Πράσινη Φορολογία»: Φορολογία αυτοκινήτων

Δεδομένων των διαφορετικών απόψεων των κ-μ σχετικά με την πρόταση που είχε υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2005 για τη φορολογία των επιβατικών αυτοκινήτων, με στόχο την επίτευξη του στόχου μείωσης των ρύπων από τα επιβατικά αυτοκίνητα, η Προεδρία θα υποβάλει ένα νέο κείμενο στο Ecofin.

5.GALILEO: Πτυχές χρηματοδότησης

Θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου (GALILEO).

6.Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Οικονομικό Έτος 2006

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Οικονομίας την ετήσια έκθεση για την εφαρμογή του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα