ΔΝΤ: Ανθεκτική η ευρωπαϊκή οικονομία στην πιστωτική κρίση

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2007 16:54
UPD:19:14

ΑΡΚΕΤΑ ανθεκτική ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι η οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γνωστοποιούν την έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρώτης έκθεσης Regional Economic Outlook του οργανισμού, στο Λονδίνο, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Μάικλ Ντέπλερ προέβλεψε μια «μετριοπαθή επιβράδυνση».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ρυθμοί ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες αναμένεται να υποχωρήσουν το 2008 από 2,7% σε 2,2%, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν από 6,3% σε 5,7%.

Περισσότερο ευάλωτες φέρονται να είναι οι οικονομίες του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, λόγω της μεγάλης ανόδου στις τιμές κατοικίας.

Ολόκληρη η έκθεση του ΔΝΤ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.imf.org/external/pubs/ft/reo/2007/EUR/ENG/ereo1107.pdf

Εξασθένηση του επιχειρηματικού κλίματος

Eξασθένηση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης, λόγω της πρόσφατης πιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG.

Ο σχετικός δείκτης για τις εταιρείες του κλάδου που αναμένουν άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 35 μονάδες έναντι των 46,6 μονάδων του περασμένου Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα