Π. Δούκας: Στόχος η σύσφιγξη εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με την Ινδία

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2007 17:39

Πρόσκληση προς τους Ινδούς και τους Ελληνες επιχειρηματίες να πολλαπλασιάσουν τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις και συμπράξεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και σε τρίτες χώρες, απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας στην ομιλία του ενώπιον επιχειρηματικού φόρουμ στο Νέο Δελχί, τονίζοντας ότι «οι ευκαιρίες είναι πολύ μεγάλες και έχουν μείνει αναξιοποίητες πάρα πολύ καιρό».

Η Ινδία παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες από κάθε πλευρά, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είτε πρόκειται για την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, την ανάπτυξη του τουρισμού και της ελληνικής ναυτιλίας, όπως είπε, ως τις συμπράξεις σε καινοτόμους τομείς, όπως στον κινηματογράφο και τη μόδα και τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές.

Ο κ. Δούκας είπε ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη Ελληνα υπουργού μέσα στην ίδια χρονιά, μετά τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ενώ τον Ιανουάριο επισκέπτεται την Ινδία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Ανοίγουμε δρόμους στη συνεργασία και είμαστε προπομποί της επίσκεψης του πρωθυπουργού, με την οποία οι δεσμοί θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο», τόνισε.

Στις ομιλίες τους, ο ΓΓ του ΣΕΒ Θ. Λαβίδας και ο υπεύθυνος του Δικτύου Επενδυτών του ΕΛΚΕ Π. Λαγός εξέθεσαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας με προεξάρχον τη στρατηγική και οικονομική της υπεροχή στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, χάρη στην οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως περιφερειακό κέντρο στους ξένους επενδυτές.

«Η Ελλάδα είναι η πύλη για την είσοδο στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και η Ινδία είναι η χρυσή πύλη προς την Ασία», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ινδο-ελληνικού Μικτού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σουντίρ Τζαλάν.

Το φόρουμ ολοκληρώθηκε με 300 προγραμματισμένες κατ' ιδίαν συναντήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών με Ινδούς συναδέλφους τους.

«Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τη διείσδυσή μας σ’ αυτή την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Εχουμε έρθει εδώ για να ανακαλύψουμε ευκαιρίες και ήδη ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν βρει κάποιες απ' αυτές» είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «οι ευκαιρίες είναι πολύ μεγάλες και έχουν μείνει αναξιοποίητες πάρα πολύ καιρό».

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ινδίας Βίλας Βουτεμβάρ, ενώ οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο αντίστοιχος ινδικός φορέας επεξεργάζονται την υπογραφή μνημονίου για τη θεσμική εδραίωση της συνεργασίας στον στρατηγικό αυτό τομέα.

Το διμερές εμπόριο εκτός από ελλειμματικό για τη χώρα μας, υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων μας. Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις, διευκρίνισε ο κ. Δούκας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί η παρουσία στην Ινδία των εταιρειών Knitwear Pertsinidis στον κλάδο των κλωστοϋφαντουργικών, Frigoglass, η οποία διαθέτει παραγωγική ικανότητα 30.000 ψυγείων ετησίως και S & B Industrial Minerals, στην εξόρυξη μετάλλων και παραγωγή λιπασμάτων.

Στην επιχειρηματική αποστολή είναι παρούσες μεταξύ άλλων ο Τιτάν, η Ελληνική Τεχνοδομική, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η Fashion Promotion, η Modiano από τον χώρο των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, η Capital Partners, από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, η Vivartia, η Intralot, η Notos com, η Tsakos Shipping, η Grecotel και η Blue GR Mamidakis Hotels.

Νωρίς το πρωί, ο κ. Δούκας μίλησε στο Πανεπιστήμιο Νεχρού του Νέου Δελχί με θέμα «Αρχές της ελληνικής φιλοσοφίας και σύγχρονο μάνατζμεντ», στο πλαίσιο σεμιναρίου με τίτλο «Ελληνικό Πνεύμα» το οποίο θα διαρκέσει ως τις 17 Νοεμβρίου.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα