Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ανακοινώνουν μέτρα για τη θωράκιση των οικονομιών τους μπροστά στην απειλή του κορωνοϊού, ο οποίος και επισήμως θεωρείται πλέον πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Τη σκυτάλη πήραν Βρετανία και Ιταλία, ανακοίνωνοντας πακέτα δημοσιονομικής στήριξης πολλών δισ. δολαρίων, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν νέα βήματα, μεταξύ των οποίων φοροελαφρύνσεις.
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση παρουσίασε τον προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες 39 δισ. στερλινών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη βρετανική οικονομία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.
Η κυβέρνηση θα διαθέσει επτά δισ. στερλίνες(9 δισ. δολάρια) για τη στήριξη της απασχόλησης, καθώς και 5 δισ. στερλίνες επιπλέον για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Παράλληλα, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πρόσθετες δαπάνες 18 δισ. στερλινών για τη στήριξη της βρετανικής οικονομίας, με το συνολικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στα 30 δισ. στερλίνες, το μεγαλύτερο από το 1992.
Μία ημέρα πριν, η ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε δέσμη μέτρων ύψους 25 δισ. ευρώ(28,3 δισ. δολάρια) για να θωρακίσει την ιταλική οικονομία από τις επιπτώσεις του Covid-19.
Την ίδια στιγμή, εξετάζεται και η λήψη μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
naftemporiki.gr