HSBC: O Covid-19 θολώνει το τοπίο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 14:38
UPD:15:01
EPA/ANGELO CARCONI

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κρούει η HSBC, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού παραλύει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε κλάδους όπως ο τουρισμός και οι αερομεταφορές. Εν μέσω αβεβαιότητας, η HSBC αναμένει την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το βασικό σενάριο για 2,3% αύξηση κερδών.

H περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου επισκιάσθηκε από την ταχεία εξάπλωση του Covid-19 και από την απότομη πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά κορωνοϊού στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου ήταν η πρώτη ευκαιρία για πολλές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τις πρώτες ενδείξεις για τον αντίκτυπο του ιού. Oι περισσότερες επιχειρήσεις αποφεύγουν να προχωρήσουν σε προβλέψεις, καθώς παραμένει ακόμη άγνωστο το πλήρες μέγεθος του οικονομικού αντίκτυπου που έχει προκληθεί από τον Covid-19, επισημαίνει η HSBC στην έκθεσή της.

Έως τώρα, περισσότερες από το 70% των εταιρειών του δείκτη FTSE Europe έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου. «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών κυμαίνεται κάτω του μέσου όρου, γεγονός που αντανακλά τις οικονομικές προκλήσεις που επικρατούσαν ακόμη και πριν από την εμφάνιση του Covid-19. Μόλις κάτω από το ήμισυ των εταιρειών(49%) έχουν ανακοινώσει κέρδη ανά μετοχή που υπερέβησαν τις προσδοκίες, ποσοστό χαμηλότερο σε σύγκριση με το διετή μέσο όρο 52,3%», υπογραμμίζει η HSBC.

Σύμφωνα με την τράπεζα, μια πιο προσεκτική μελέτη δείχνει ότι το 20% εκείνων με αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων το κατάφεραν καθώς η πτώση στα κέρδη ανά μετοχή ήταν μικρότερη των προσδοκιών. Αντιστοίχως, το 20% εκείνων των επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα κατώτερα των προβλέψεων ήταν διότι η αναμενόμενη πτώση των κερδών ανά μετοχή ήταν χειρότερη των προσδοκιών.

Στους επιμέρους κλάδους, οι εταιρείες τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είχαν τα υψηλότερα επίπεδα καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων, ενώ τηλεπικοινωνίες και πετρέλαιο και φυσικό αερίο το μεγαλύτερο αριθμό απογοητευτικών αποτελεσμάτνω. Ανά χώρα, τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσμάτων που υπερέβησαν τις προβλέψεις ήταν σε Ελβετία, Ιταλία και Αυστρία, ενώ Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία είχαν το μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών που απογοήτευσαν με τα αποτελέσματα τριμήνου.

Στον απόηχο των εξελίξεων γύρω από την εξάπλωση του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την εντεινόμενη αβεβαιότητα, αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την κερδοφορία πρώτου τριμήνου. «Πριν από την επιδημία του Covid-19 το βασικό μας σενάριο ήταν 2,3% αύξηση των κερδών ανά μετοχή, και τώρα διακρίνουμε καθοδικούς κινδύνους στη συγκεκριμένη εκτίμηση. Η απαισιόδοξη πρόβλεψή μας είναι -1%. Η εντεινόμενη αβεβαιότητα για τις προοπτικές αυτής της περιόδου μάς οδηγεί στο να διατηρήσουμε την αμυντική μας στάση», τονίζουν οι αναλυτές της HSBC, που προτιμουν κλάδους όπως εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφελείας και εξοπλισμού υγείας (σύσταση overweight και στους δύο).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα