Χάθηκαν αρχικά κέρδη στη Wall Street

Μεικτή η εικόνα στην Ευρώπη
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2007 00:01
UPD:11:50

ΚΥΝΗΓΟΙ ευκαιριών έδωσαν τη σκυτάλη στους «ταύρους» των χρηματιστηριακών αγορών, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ανακάπτουν από το πτωτικό σερί τριών ημερών, ενώ η Wall Street δεν κατάφερε να διατηρήσει αρχικά κέρδη. Γενικευμένο sell off σε μετοχές του τεχνολογικού τομέα οδήγησαν τον Dow σε αρμητικό πρόσημο για 4η συνεχή συνεδρίαση. Στην Ευρώπη πρωταγωνιστές στα κέρδη ήταν οι μετοχές τραπεζών, των οποίων οι αξίες ήταν στο φθηνότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας.

Με μεικτά πρόσημα τερμάτισαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντανακλώντας τις αντίρροπες τάσεις στον τεχνολογικό και στον ενεργειακό τομέα, που κινήθηκαν πτωτικά, ενώ ο τραπεζικός ανέκαμψε.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.337,90 μονάδες, με κέρδη 0,52%, στο Παρίσι ο CAC 40 με κέρδη 0,47%, στις 5.535,56 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX με απώλειες κατά 0,07%, στις 7.806,84 μονάδες.

Η είδηση ότι οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, Citigroup, Bank of America και JPMorgan Chase, συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα fund προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τη βραχυπρόθεσμη δανειακή αγορά, ενεργοποίησε τον τραπεζικό κλάδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο οποίος επέστρεψε στην κερδοφορία μετά τις διευρυμένες απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

Στην αιχμή της ανόδου στην Ευρώπη βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τις Bank of Scotland Group, Barclays και Deutsche Postbank να ξεχωρίζουν.

Η Barclays ανέκαμψε μετά τις απώλειες ευρείας κλίμακας της περασμένη εβδομάδας, μετά τη διαβεβαίωση του CEO της εταιρείας, Τζον Βάρλεϊ, ότι δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στις φήμες που κυκλοφόρησαν για διαγραφές ζημιών στο τρίμηνο.

Πιέσεις δέχτηκε ο πετρελαϊκός κλάδος, με τις ΒΡ και Total αρνητικές πρωταγωνίστριες, μετά την πτώση των πετρελαϊκών τιμών στα 94,25 δολάρια το βαρέλι, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής των χωρών-μελών του προκειμένου να αναχαιτίσει τις διαρκείς αυξήσεις των ενεργειακών τιμών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά τη σημαντική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών ο κλάδος εμφανίζεται πλέον ελκυστικός, γεγονός το οποίο αναμένεται να προσελκύσει και πάλι τους επενδυτές, καθώς αν τοποθετηθούν τώρα σε μετοχές του κλάδου, οι ετήσιες αποδόσεις θα είναι ικανοποιητικές.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,48%, στις 15.197,09 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα