Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2007 09:28

Συμπληρωματική συμφωνία σε επίπεδο εταιρειών που συμμετέχουν στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη υπεγράφη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού οικονομίας και ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Πέτερ Δημητρόβ στη Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της ρωσικής ΟΑΟ ΑΚ Tranzneft και εκπροσώπους της βουλγαρικής Proektna Compania Neftoprovod Bourgas – Alexandroupolis BG και μεταξύ άλλων προβλέπει πως οι αποφάσεις της μελλοντικής εταιρείας που θα διαχειρίζεται τον αγωγό θα λαμβάνονται με πλειοψηφία ύψους 80% των μετόχων, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

Οι απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς τόσο για την εξαγορά του ελληνικού και του βουλγαρικού μεριδίου στον αγωγό (24,5% η κάθε χώρα), όσο και για την εξασφάλιση των απαραίτητων για την κερδοφόρα λειτουργία της εγκατάστασης ποσοτήτων πετρελαίου (ή την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης σε περίπτωση μη εξασφάλισης των ποσοτήτων αυτών) δεν επιβεβαιώνονται στη συμφωνία.

Στις αρχές Ιανουαρίου η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού θα είναι γεγονός, δήλωσε ο κ. Στέφαν Γκούντσεβ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του υπουργού περιφερειακής ανάπτυξης και χωροταξίας της Βουλγαρίας, κ. Ασέν Γκαγκαούζοβ.

«Έως τις 20 Νοεμβρίου οι εργασίες θα επικεντρωθούν στο σχέδιο των εγγράφων που είναι αναγκαία για την ίδρυση της εταιρείας. Ο δεύτερος κύκλος των τριμερών διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 20 και 22 Νοέμβρη. Πιθανές τροποποιήσεις, αν τέτοιες υπάρχουν, θα γίνουν μεταξύ 25 και 29 Νοεμβρίου. Ο τρίτος κύκλος των διαπραγματεύσεων θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η τελική επεξεργασία του σχεδίου μεταξύ 9 και 12 Δεκεμβρίου. Η υπογραφή των ιδρυτικών πράξεων και η καταχώρηση της εταιρείας θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου. Παρά την έντονη απαισιοδοξία, η οποία καταγράφεται και στον ελληνικό τύπο, στις αρχές του 2008 η εταιρεία θα είναι γεγονός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκούντσεβ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα