ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ τομείς δραστηριοτήτων θα μπορούσε να επεκταθεί η συνεργασία ΔΕΗ-RWE, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία συμφωνία μέχρι στιγμής. Η συνεργασία θα μπορούσε να περιλάβει την κατασκευή νέων μονάδων λιθάνθρακα και φυσικού αερίου, την ανάπτυξη λιγνιτωρυχείων, μέχρι και την ανάθεση στην RWE, της συντήρησης, των λειτουργούντων μονάδων και την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα ποιότητας.
Αυτό προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες, από την ενημέρωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλου, προς την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα προέκυψαν από την ενημέρωση, η RWE ήταν αυτή που έλαβε την πρωτοβουλία για προσέγγιση της ΔΕΗ, πρωτίστως για τη διάθεση δύο λιθανθρακικών μονάδων των 800 μεγαβάτ η κάθε μία, τις οποίες η ίδια δεν μπορεί να εγκαταστήσει στην Γερμανία.
Επίσης η πρόταση της γερμανικής εταιρείας προέβλεπε την εγκατάσταση και μίας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 800 μεγαβάτ. Οι δύο πρώτες μονάδες, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο θα κοστίσουν κατά 20% φθηνότερα στην επιχείρηση προβλέπεται να εγκατασταθούν στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη.
Ωστόσο η ηγεσία της ΔΕΗ επιμένει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε αρχικό στάδιο, ότι όλα είναι ανοικτά και τίποτε δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Σε ό,τι αφορά στα λιγνίτη, ο κ. Αθανασόπουλος επιβεβαίωσε ότι οι δύο εταιρείες ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τα λιγνιτωρυχεία Βεύης, εφ' όσον ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός Ελασσόνας.
Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ εκφράστηκε εκ νέου η αντίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος στην προοπτική της συγκεκριμένης συνεργασίας.
Στρατηγικό σχέδιο
Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ θα κατατεθεί για έγκριση το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, από το οποίο απαλείφθηκε η λεπτομερής παρουσίαση του εταιρικού διαχωρισμού της ΔΕΗ σε 6 θυγατρικές. Στο σχέδιο θα αναφέρεται το σκεπτικό της προωθούμενης ανάπτυξης, ενώ το πρόγραμμα δημιουργίας νέων μονάδων θα αποσυνδέεται από το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μονάδων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ