Προβληματισμός στο Eurogroup για την οικονομία της Ε.Ε.

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2007 10:31

Βρυξέλλες

ΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ «κοκτέιλ» που προκαλούν η ανοδική πορεία του ευρώ και της τιμής πετρελαίου, καθώς και η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, ανησυχούν ιδιαίτερα τις χώρες της Ευρωζώνης, τον αρμόδιο Επίτροπο και το Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ δεν διαφαίνονται προοπτικές σύντομης εξόδου από την εξαιρετικά αρνητική αυτή συγκυρία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, αποτέλεσαν χθες αντικείμενο πολύωρης συζήτησης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τον περασμένο μήνα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, δεδομένου ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στην Αμερική άρχισε να επηρεάζει και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία με αποτέλεσμα να φλερτάρει με τα 100 δολάρια το βαρέλι προκαλώντας έντονες πληθωριστικές πιέσεις, ενώ το ευρώ προσεγγίζει τα 1,50 δολάρια δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στις εξαγωγές κοινοτικών προϊόντων.

Η έκθεση της Ε.Ε.

Στο αρνητικό αυτό κλίμα προστίθενται και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την περασμένη βδομάδα αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Κομισιόν ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,6% φέτος και στο 2,2% του χρόνου. Σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Μαΐου, η Επιτροπή κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης κατά 0,3%.

Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας, αντικειμενικά δεν υπάρχει το «μαγικό φάρμακο» που θα επιτρέψει την ανάκαμψη του δολαρίου και του γιεν έναντι του ευρώ.

Για το λόγο αυτό οι χώρες της Ευρωζώνης ρίχνουν το βάρος τους στην Κίνα και παράλληλα «προσεύχονται» να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Επίσκεψη στο Πεκίνο

Οπως δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις 27 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί το Πεκίνο μαζί με τον αρμόδιο Επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια, και το Διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όπου θα επιχειρήσουν να πείσουν τους Κινέζους να ανατιμήσουν το γουάν. «Δεν θέλουμε να δώσουμε μαθήματα στην Κίνα, αλλά η κινεζική κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι έχει όλο και μεγαλύτερη ευθύνη στη διεθνή νομισματική πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Το πλεόνασμα της Κίνας

Η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση του πλεονάσματος του εμπορικού της ισοζυγίου κατά 13,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ διατηρεί τεχνητά το γουάν σε χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να διατηρήσει τις σημαντικές εξαγωγές αγαθών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την περασμένη βδομάδα, οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ε.Ε. αυξήθηκαν τo πρώτο εξάμηνο του 2007 κατά 22% φτάνοντας σε αξία τα 126,1 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο οι κοινοτικές εξαγωγές προς την Κίνα δεν ξεπέρασαν τα 40,0 δισ. ευρώ.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα