OOΣΑ: Στις 8 Απριλίου το «πόρισμα» των δεικτών για τις επιπτώσεις του Covid-19

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 12:07
UPD:12:08
REUTERS/STRINGER

Στις 8 Απριλίου θα δημοσιεύσει τελικά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τους δείκτες ανάπτυξης, αφού περιμένει να αποτυπωθούν πιο ξεκάθαρα τα πρώτα οικονομικά «συμπτώματα» από την εξάπλωση του Covid-19 ανά τον πλανήτη. 

Η δημοσίευση των δεικτών ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μαρτίου, ωστόσο αναβλήθηκε. Σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ εξηγεί ότι στην Ευρώπη, για παράδειγμα, τα στοιχεία για τους δείκτες είχαν συγκεντρωθεί πριν γίνει γνωστή η έκταση της έξαρσης του Covid-19 στη Βόρεια Ιταλία και συνεπώς «δεν μπορούν να αποτυπώσουν σημαντικές απρόβλεπτες αλλαγές στη μακροοικονομία και τις προσδοκίες που είναι πιθανόν να επήλθαν τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά τη συλλογή των στοιχείων».

Σε χώρες  όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα που ήταν κοντά στο επίκεντρο της επιδημίας, οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στους επιμέρους δείκτες, υποδηλώνοντας μία υποχώρηση της αναπτυξιακής δυναμικής τους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Οι σύνθετοι δείκτες του ΟΟΣΑ (Composite leading indicators CLIs) είναι σχεδιασμένοι με τρόπο ώστε να προβλέπουν τις μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα και έχουν αποδειχθεί, όπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, ένα αποτελεσματικό εργαλείο, ακόμη και σε περιόδους ακραίας μεταβλητότητας,  όπως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ή η ευρωπαϊκή κρίσης χρέους και η πιο πρόσφατη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι δείκτες αντανακλούν τις προσδοκίες των οικονομικών παραγόντων σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις τους. «Η ανακοίνωση στις 8 Απριλίου των CLIs του ΟΟΣΑ θα αντανακλά τις πληροφορίες αυτές» επισημαίνει ο Οργανισμός.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα