Με τον αναπληρωτή υπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας WU Zhongze συναντήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας με την ευκαιρία της υπογραφής Πρωτοκόλλου από το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης καθηγητή Ιωάννη Τσουκαλά και τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας YAO Welke.
Κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκε ότι προ ολίγων ημερών ο WU Zhongze είχε συναντηθεί με τον Χρήστο Φώλια κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο. Τα δύο μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της πορείας των κοινών ερευνητικών προγραμμάτων που είχαν συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη συνάντηση και δήλωσαν ότι ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός δικτύου διασύνδεσης ερευνητικών μονάδων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων καθώς και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Επιστημονικών Πάρκων και των Ζωνών Καινοτομίας.
Ο κ. Φώλιας μετέφερε προς τον Κινέζο αξιωματούχο την ικανοποίησή του για την διμερή Ελληνο-Κινεζική Ε&Τ συνεργασία στον τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας και εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον της Ελληνικής κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυσή της.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, κυρίως στους ακόλουθους τομείς όπου η Κίνα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία:
• Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας
• Αγροτική βιοτεχνολογία
• Περιβάλλον (φυσικό και πολιτιστικό)
• Μεταφορές και Επικοινωνίες
• Υγεία, με έμφαση στη βιολογία και βιοτεχνολογία
Επίσης, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση ετήσιου σεμιναρίου, με συμμετοχή ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων και επιστημονικών φορέων, με σκοπό τη μεταξύ τους συνεργασία στο πλαίσιο προγραμμάτων Έρευνας και Τεχνολογίας, την προώθηση της καινοτομίας και την παραγωγή καινοτομικών προϊόντων προς όφελος των δύο Χωρών.
Να σημειωθεί ότι σημαντικό γεγονός για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών αποτελεί η ίδρυση «του Σπιτιού της Ελλάδας» στο Πεκίνο, όπου σε μόνιμη βάση θα εκτίθενται προϊόντα ελληνικών εταιρειών.
Ο κ. Φώλιας και ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός εξήραν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας και πρότειναν την ενίσχυσή της με αύξηση της διμερούς χρηματοδότησης. Η απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα κατά την υπογραφή του προσεχούς πρωτοκόλλου συνεργασίας εντός του 2009. Ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των δυο χωρών να προβούν στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Από πλευράς Κίνας εκφράστηκε το ενδιαφέρον για ενίσχυση αυτής της συνεργασίας καθώς η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα Πύλη προς την Ε.Ε. και τη Δύση. Ανάλογο ενδιαφέρον έδειξε και η ελληνική πλευρά καθώς η γεωγραφική θέση της χώρας μας και η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή της Κίνας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα GALILEO.