Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ παράπλευρη απώλεια στον «πόλεμο» τιμών

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 20:51
UPD:20:56
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Ο μέχρι τελικής πτώσεως πόλεμος τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας κατακρημνίζει τις ενεργειακές αγορές, με το πετρέλαιο να γνωρίζει τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το 1991,  εποχή του πολέμου στον Κόλπο. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις, Ριάντ και Μόσχα, παλεύουν για κυριαρχία. Και εκτοπίζουν από την αγορά τις ΗΠΑ και τους παραγωγούς από σχιστολιθικά κοιτάσματα.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε 20%, στα 36 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κάνει ενδοσυνεδριακά βουτιά έως και 31%, με τις τιμές να καταποντίζονται στα 31,02 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016, Απώλειες σχεδόν 20% και για το αμερικανικό αργό, στα 33,12 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει αρχικά έως και 33%, στα 27,34 δολάρια στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας και στη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, την εποχή του πολέμου στον Αραβικό Κόλπο. 

«Αυτό πού συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό αποτελεί ένα σοκ στη ζήτηση -λόγω το κορωνοϊού- και τώρα ένα σοκ στην προσφορά, με τη στάση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων», επισημαίνει ο Γιοχάνες Μπενίνι, πρόεδρος και ιδρυτής της JBC Energy Group. 

«Μπορεί κανείς να το αποκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο πετρελάιου. Και δεν είναι ότι η Σαουδική Αραβία τα βάζει με τη Ρωσία. Μπορεί πράγματι να συμβαίνει αυτό, αλλά ανέκαθεν η Ρωσία έλεγε ότι ήθελε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο CNBC.

Το σίγουρο είναι, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα από τα «θύματα» του πολέμου τιμών που έχει ξεσπάσει. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις στις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο, ενώ προετοιμάζεται και για αύξηση της παραγωγής πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά την κατάρρευση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, όταν η Ρωσία δεν δεχθηκε να συναινέσει στην πρόταση για πρόσθετη μείωση της προσφοράς κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

«Η Ρωσία έχει ευέλικτο νόμισμα ενώ το ριγιάλ της Σαουδικής Αραβίας είναι συνδεδεμένο με το δολάριο», αναφέρει ο Κρις Γουίφερ της Macro-Advisory. «Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η Μόσχα δεν θα είναι η πρώτη που θα επηρεασθεί, τουλάχιστον για τους επόμενοιυς 3 με έξι μήνες... Ο μεγάλος στόχος και των δύο(Ρωσίας και Σ. Αραβίας) είναι να θέσουν στο περιθώριο τους Αμερικανούς παραγωγούς από σχιστολιθικά κοιτάσματα», αναφέρει ο κ. Γουίφερ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα