Στροφή των επενδυτών στο γιέν και το ελβετικό φράγκο

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 18:51
UPD:18:52
REUTERS/© Kim Kyung Hoon / Reuters

Γιέν και ελβετικό φράγκο -που παραδοσιακά αποτελούν ασφαλή καταφύγια σε περιόδους γεωπολιτικής ή οικονομικής αστάθειας- μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η βουτιά 30% των τιμών του πετρελαίου και η ακατάσχετη αιμορραγία στα διεθνή χρηματιστήρια στρέφει τους επενδυτές μακριά από το ρίσκο.

Ηχηρό καμπανάκι και η υποχώρηση των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σε νέα ιστορικά χαμηλά με το 10ετές κάτω από το 0,40% και ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων κάτω από το 1%, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά πάνω από τριετία έναντι του γιέν, με την ισοτιμία του έως και τα 101,20 γιέν, με το ιαπωνικό νόμισμα να εμφανίζει κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις τα μεγαλύτερα κέρδη από την εποχή της κρίσης του 2008, Ράλι και για το ευρώ, με άνοδο πάνω από 1% έναντι του δολαρίου και φθάνοντας ενδοσυνεδριακά έως και το 1,1492 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Ο δείκτης δολαρίου -που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι «καλαθιού» με τις σημαντικότερες ισοτιμίες- υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2018, στα 95. Βουτιά 1% του δολαρίου και έναντι του ελβετικού φράγκου.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν τα νομίσματα χωρών εξαγωγής πετρελαίου και εμπορευμάτων,  με τη νορβηγική κορόνα σε ιστορικό ναδίρ, το δολάριο Καναδά να υποχωρεί πάνω από 1% και απώλειες σχεδόν 2% για τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Βουτιά και για το ρωσικό ρούβλι, σε ναδίρ τετραετίας.

naftemporiki.gr
    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα