Κάτω από την τιμή IPO η μετοχή της Aramco

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 13:28
UPD:13:41
REUTERS/STRINGER

«Βουτιά» πάνω 10% για τη μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, υποχωρώντας κάτω από την τιμή της αρχικής δημόσιας εγγραφής, αφότου η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης για το αργό και σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής, με αποτέλεσμα να κατακρημνιστούν οι τιμές του πετρελαίου έως και 30%.

Η μετοχή του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού υποχώρησε στα 27 ριγιάλ(7,20 δολάρια) κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, σε επίπεδα 15% χαμηλότερα από την τιμή αρχικής δημόσιας εγγραφής των 32 ριγιάλ. Η προσφορά μετοχών της Saudi Aramco τον Δεκέμβριο ήταν η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή όλων των εποχών, με αποτίμηση της εταιρείας στο 1,7 τρισ. δολάρια.

Τα χρηματιστήρια των χωρών του Κόλπου κατέγραψαν βουτιά στην έναρξη της διαπραγμάτευσής τους σήμερα λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου ύστερα από την έναρξη πολέμου τιμών από το Ριάντ που οδηγεί σε μεγάλη πτώση τις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του πετρελαίου καταποντίστηκε σημειώνοντας βουτιά άνω του 30% σήμερα το πρωί, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, ύστερα από τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Το χρηματιστήριο στο Ριάντ, το σημαντικότερο στην περιοχή του Κόλπου, υποχώρησε κατά 7,9%.

Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Κουβέιτ, ο Premier Index, υποχώρησε κατά 10,3% και οι συναλλαγές εκεί ανεστάλησαν για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ ο δείκτης All-Shares σημείωσε απώλειες 8,9%.

Στον Κόλπο, οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια αναστέλλονται αυτόματα όταν ένας τίτλος ή το σύνολο της αγοράς υποχωρήσει κατά 10% ή ενισχυθεί κατά 15%.

Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι υποχώρησε κατά 8,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, αλλά οι αρχές ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση των περισσότερων τίτλων καθώς σημείωσαν πτώση 10%. Το χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι υποχώρησε κατά 8,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ το χρηματιστήριο του Κατάρ σημείωσε βουτιά 9,4%.

naftemporiki.gr


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα