Κίνα: Σε καθίζηση οι εξαγωγές

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 09:12
UPD:09:17
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Δραματική συρρίκνωση κατέγραψαν οι κινεζικές εξαγωγές κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ενώ σημαντική ήταν και η πτώση των εισαγωγών, καθώς η κρίση λόγω της επιδημίας του Covid-19 παρέλυσε τις επιχειρήσεις, εφοδιαστικές αλυσίδες και οικονομική δραστηριότητα.

Τα αποθαρρυντικά στοιχεία για το εμπόριο εντείνουν τους φόβους για απότομο φρένο της κινεζικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, ενδεχομένως στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990.

Οι εξαγωγές ήταν μειωμένες 17,2% στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε σύγκριση με τα επίπεδα του περσινού διμήνου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2019. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση 14%. Οι εισαγωγές ήταν μειωμένες 4%, όμως τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις για πτώση 15%. 

Στο εμπορικό ισοζύγιο, η Κίνα εμφάνισε έλλειμμα 7,09 δισ. δολαρίων, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για πλεόνασμα 24,6 δισ. δολαρίων. 

Το εμπορικό πλέονασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 25,37 δισ. δολάρια στους πρώτους δύο μήνες του έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, έχοντας συρρικνωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το πλεόνασμα 42,16 δισ. δολαρίων του περσινού διμήνου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα