Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εcofin).
Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης.
Αναφερόμενος στο εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας για τη στρατηγική της Λισαβόνας –η οποία απασχόλησε το Ecofin- ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της απασχόλησης, στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Όπως είπε, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο έχει σημειωθεί πρόοδος.
Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, θέμα που επίσης συζητήθηκε στο σημερινό Συμβούλιο, οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ συμφώνησαν, σε γενικές γραμμές, ότι συμβάλλει στο δυναμισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, ωστόσο η παράνομη μετανάστευση, κυρίως από τις τρίτες χώρες, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το κόστος που επωμίζονται ορισμένες χώρες-μέλη και κυρίως οι μεσογειακές, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να επιμεριστεί δίκαια στο πλαίσιο της ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η μετανάστευση συμβάλλει θετικά στην ελληνική οικονομία, καθώς και στο Ασφαλιστικό, υπό την προϋπόθεση ότι οι μετανάστες ενσωματώνονται πλήρως στην ελληνική οικονομία και η μετανάστευση είναι ελεγχόμενη.
Για τη συζήτηση στο Ecofin αναφορικά με το συντονισμό της φορολογικής πολιτικής στην ΕΕ, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι είναι κάτι στο οποίο δύσκολα τα κράτη μέλη θα φτάσουν σε συμφωνία. Ωστόσο, τόνισε ότι όπως για αρκετά κράτη μέλη, η παράμετρος του περιβάλλοντος θα χαρακτηρίζει σιγά-σιγά τη φορολογική πολιτική της Ελλάδας, η οποία ήδη δίνει σημαντικές φοροαπαλλαγές για τα βιοκαύσιμα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τα επίπεδα των μισθών στην ΕΕ σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στα κράτη μέλη υπάρχουν διαφορές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην παραγωγικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα.
Πηγή ΑΠΕ