Μείωση των τελών στα καθαρά αυτοκίνητα

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007 09:51

Βρυξέλλες

ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ των τελών κυκλοφορίας στα καθαρά αυτοκίνητα με ανάλογη αύξηση στα ρυπογόνα, σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, η οποία μελετάει διάφορα μέτρα στο πλαίσιο της νέας περιβαλλοντικής στρατηγικής που πρόκειται να εφαρμόσει.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο ΕCO-FIN σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση του καθεστώτος φορολογίας των αυτοκινήτων στην Κοινότητα.

Η πρόταση της Επιτροπής προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις των χωρών με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ η πορτογαλική Προεδρία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει εκ νέου τον επόμενο μήνα την επίτευξη συμφωνία.

Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η Φινλανδία έχει προχωρήσει ήδη στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για τα καθαρά αυτοκίνητα, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει τις ιδέες και θα τις δημοσιοποιήσει όταν θα είναι έτοιμη. Πρόσθεσε ότι η περιβαλλοντική διάσταση αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η πρόταση της Κομισιόν που βρίσκεται στο «τραπέζι» του Συμβουλίου από το Μάιο του 2005, προβλέπει την αναδιάρθρωση του σημερινού καθεστώτος φορολογίας των επιβατικών αυτοκινήτων, μέσω της σταδιακής κατάργησης του φόρου ταξινόμησης και την ενσωμάτωσή του στα τέλη κυκλοφορίας με χορήγηση κινήτρων στα «καθαρά» αυτοκίνητα και αύξηση της φορολογίας στα ρυπογόνα.

Το προτεινόμενο «πακέτο» είναι μεν φορολογικά ουδέτερο για τα κράτη μέλη, αλλά θα επωφελούνται οι καταναλωτές που αγοράζουν λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα. Η Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου μέσα σε μια δεκαετία, ώστε η προώθηση του νέου καθεστώτος να γίνει με ομαλό τρόπο. Δηλαδή να μη βρεθούν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που κατέβαλαν μεγάλο φόρο ταξινόμησης με υποβαθμισμένη την αξία του αυτοκινήτου από τη μια μέρα στην άλλη.

Η Κομισιόν αφήνει στα κράτη μέλη τη διακριτική ευχέρεια να καθορίσουν το ύψος των τελών αφού δεν προβλέπεται εναρμόνιση των επιπέδων φορολόγησης ούτε η υποχρέωση για τα κράτη μέλη να θεσπίσουν νέους φόρους.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα