Ε.Ε: Τονωτικές ενέσεις των κυβερνήσεων, θυσιάζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 19:49
UPD:19:50
EPA/Zsolt Czegledi

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τις κυβερνήσεις το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζονται για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης συντονισμένης δράσης, εάν η επιδημία «γονατίσει» την οικονομία της Ευρωζώνης. Ήδη η Ιταλία, που ακροβατεί στο χείλος της ύφεσης και αποτελεί τη χώρα με τα περισσότερα περιστατικά στην Ευρώπη, διπλασιάζει στα 7,5 δισ. ευρώ τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, παραβαίνοντας τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις κατά 6,35 δισ. ευρώ ή 0,35% του ΑΕΠ. Η Ρώμη είναι ήδη σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για έξτρα δημοσιονομικό χώρο.

Στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση ενός έκτακτου γεγονότος το οποίο ξεπερνά τον έλεγχο του κράτους-μέλους και το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της γενικής κυβέρνησης… δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρεκκλίνουν προσωρινά από την πορεία προσαρμογής… υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Σε γενικές γραμμές, υπάρχει πολιτική συμφωνία που δίνει στις κυβερνήσεις την ελευθερία να αντιμετωπίσουν με δημοσιονομικά μέτρα στήριξης την έκτακτη ανάγκη και να ανησυχήσουμε αργότερα για το εάν παραβαίνουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος που συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο,  δήλωσε από την πλευρά του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσουν δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, που απειλείται λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, διαμηνύοντας ότι οι προσπάθειες θα γίνουν στο μέγιστο δυνατό. «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά και από κοντά», δήλωσε ο κ. Σεντένο στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Όπως εξήγησε, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης θα εφαρμοσθούν βάσει των ειδικών περιστάσεων που αντιμετωπίζει κάθε χώρα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα