Talk of the market: Ο ιός του φόβου στα ξενοδοχεία

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 11:07
UPD:11:11

Στη δημιουργία νέων δεικτών και σε αλλαγές σε υφιστάμενους δείκτες προχώρησε το Χρηματιστήριο. Μεταξύ άλλων αποφάσισε τη δημιουργία νέου δείκτη FTSE/XA Yψηλής μερισματικής απόδοσης και νέων δεικτών ATHEX Select Plus & ATHEX Select.

4 ελληνικές εταιρείες διακρίθηκαν από τους Financial Times στη λίστα FT 1000 με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη. Την καλύτερη θέση, 204η στη γενική κατάταξη πήρε η Watt&Volt και ακολουθεί η Novastar, η μοναδική ελληνική εταιρεία τεχνολογίας στον κατάλογο, με θέση 475η στην γενική κατάταξη, 89η στις εταιρείες τεχνολογίας και 2η στις ελληνικές εταιρείες. Διακρίθηκαν επίσης η Μπάλλιαν Τεχνική στην 773η θέση της γενικής κατάταξης και από τον κλάδο των καλλυντικών η Creamteam στην 965η θέση.

Πακέτο μέτρων ύψους 50 δισ. δολ. από το ΔΝΤ για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του Covid - 19 έρχεται να προστεθεί στα 12 δισ. δολ. της World Bank και τα δεκάδες ακόμη δισ. ευρώ των κεντρικών τραπεζών. Αυτή η κίνηση του ΔΝΤ αλλά και η άνοδος του DJ πάνω από 1000 μονάδες προετοίμασαν το έδαφος για την σημερινή δυναμική άνοδο των κινεζικών μετοχών. Πάντως η εντυπωσιακή άνοδος της Wall Street, παρά την μετάδοση του κορονοϊού που έχει αρχίσει να επηρεάζει το επιχειρηματικό κλίμα στις ΗΠΑ, πιστώνεται στη νίκη του Τζον Μπάιντεν κατά τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές της “Σούπερ Τρίτης” ενόψει της 3ης Νοεμβρίου οπότε και οι Αμερικανοί πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

Αυτό το περιβάλλον δημιουργεί θετική προδιάθεση στην Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 800 μονάδων. Με βήμα σημειωτόν, όσο οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν αδυναμία, δεν μπορεί να πάει μακριά…   Αύριο συζητείται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή κατά της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) πολεοδομικών μελετών για την επένδυση στο Ελληνικό, που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος μαζί με την Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Νήσων, είχαν καταθέσει και αίτηση ακύρωσης και αναστολής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην οποία βασίστηκε η ΚΥΑ, με αιχμή το θέμα της απόδοσης των κοινόχρηστων χώρων σε κοινή χρήση, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει σαφής δέσμευση στην απόφαση.

Ισχυρές ανησυχίες έχει προκαλέσει το μπαράζ ακυρώσεων στα ξενοδοχεία λόγω των φόβων για την μετάδοση του κορωνοϊού. Αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο. Πάντως ο υπουργός, που παραδέχθηκε ότι έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά προβλήματα σε τουρισμό και ναυτιλία μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, διαβεβαίωσε ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η εξάπλωση του ιού.

Αρχαιολόγοι είχαν προβάλλει βέτο και στο έργο για τον σταθμό “Βενιζέλου” στο Μετρό Θεσαλλονίκης, το οποίο πάντως “ξεμπλοκάρει”, αφού η υπουργός Πολιτισμού, Λινά Μενδώνη υπέγραψε την εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, και την επανατοποθέτηση κάθε μιας από αυτές στην ίδια θέση, κατά ποσοστό 92%, μετά τη λήξη των εργασιών.

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν, τον Ιανουάριο του 2020, τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων και δανείων. Το περιθώριο επιτοκίου διαμορφώθηκε στις 3,78 εκατοστιαίες μονάδες. Αμετάβλητα και τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων, με περιθώριο 4,19%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων ανέρχεται σε 0,17%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα