Έκτακτο Eurogroup: Πρώτη αποτίμηση εν όψει αποφάσεων για τον Covid-19

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 17:30
UPD:17:34
Eurokinissi/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου στρέφεται το ενδιαφέρον, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, με διευρυμένη μορφή δηλαδή με την συμμετοχή κι άλλων κρατών μελών. Τότε θα καταβληθεί προσπάθεια να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα ενταχθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες, με δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών για ιδιαίτερες συνθήκες. 

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη διαπιστώθηκε ότι έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης με πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 7-8 υπουργούς να παίρνουν το λόγο. Αρκετοί μάλιστα υπουργοί, δεν έκρυψαν την επιθυμία να ληφθεί μία δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ανάλογα βέβαια με την έκταση και ένταση των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω του κορονοϊού. Μέτρα τα οποία σε συνδυασμό με τα νομισματικά (συνεδριάζει η ΕΚΤ στις 12 Μαρτίου) θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων λόγω κορωνοϊού.

Ως προς την έκταση του προβλήματος, τα μεγαλύτερα λόγω κορωνοϊού φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι Ιταλία και η Γαλλία ενώ μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε Ισπανία και Κροατία. Αντίθετα καλύτερη είναι η εικόνα για τις χώρες του Βορρά.

Μια πιο αναλυτική συζήτηση εκτιμάται ότι θα γίνει στην αυριανή συζήτηση του EuroWorking Group ενώ συνεχής αναμένεται να είναι οι επαφές των υπουργών των κρατών -μελών και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσουν δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, που απειλείται λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, διαμηνύοντας ότι οι προσπάθειες θα γίνουν στο μέγιστο δυνατό.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά και από κοντά», δήλωσε ο κ. Σεντένο στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Όπως εξήγησε, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης θα εφαρμοσθούν βάσει των ειδικών περιστάσεων που αντιμετωπίζει κάθε χώρα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα