ΡΜΙ: «Άντεξε» τον Φεβρουάριο ο επιχειρηματικός τομέας της Ευρωζώνης

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 13:34
UPD:16:11
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Αλώβητος μπροστά στην απειλή του κορωνοϊού παρέμεινε τον Φεβρουάριο ο επιχειρηματικός τομέας της Ευρωζώνης, με τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεταποίηση και υπηρεσίες να είναι οι ισχυρότεροι των τελευταίων έξι μηνών. Από την άλλη, η μείωση της ζήτησης για εξαγωγές και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω Covid-19 επισκιάζουν τις προοπτικές των επομένων μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης ανήλθε στο 51,6 από 51,3 του Ιανουαρίου, παραμένοντας πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. «Η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεικνύει ανθεκτικότητα στα προβλήματα που ανέκυψαν τον Φεβρουάριο λόγω κορωνοϊού, εάν όμως μελετήσει κανείς βαθύτερα τα στοιχεία θα εντοπίσει ενδείξεις για τα προβλήματα που έρχονται», παρατηρεί ο Κρις Γουίλιαμσον, chief business economist της ΙΗS Markit.

O επιμέρους δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε στο 52,6 από 52,5 του Ιανουαρίου, σε επίπεδα όμως ελαφρώς κατώτερα έναντι της πρώτης εκτίμησης 52,8. Ο επιμέρους δείκτης για τις εξαγωγές υποχώρησε στο 47,5, από 49,2.

Σε μια ένδειξη των ανησυχιών που προκαλεί ο κορωνοϊός, η αισιοδοξία μεταξύ των επχειρήσεων στον κλάδο υπηρεσιών περιορίσθηκε, με τον δείκτη να υποχωρεί στο 61,3 από 61,9.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα