Έως 33% επιβάρυνση για προϊόντα που εισάγουμε από την Αργεντινή

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 12:09
UPD:12:13
REUTERS/UESLEI MARCELINO

Για τις εξαγωγές σόγιας, κορυφαίου εξαγώγιμου προϊόντος της Αργεντινής, προβλέπεται επιβάρυνση 30-33%

Επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά φαίνεται ότι θα έχει η αύξηση των δασμολογικών επιβαρύνσεων στις εξαγωγές αργεντίνικων προϊόντων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα - μέτρο της κυβέρνησης της Αργεντινής για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος - η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των τοπικών εξαγωγέων.

Ταυτόχρονα εγείρονται ανησυχίες στην ελληνική αγορά, όπου πολλά προϊόντα που εισάγονται από τη συγκεκριμένη χώρα αναμένεται να επιβαρυνθούν έως και κατά 33%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο (Νόμος περί Εκτακτης Κοινωνικής Αλληλεγγύης), θεσπίζεται δασμολογική επιβάρυνση των εξαγωγών σίτου 12%, αραβοσίτου 12%, ενώ για τις εξαγωγές σόγιας, κορυφαίου εξαγώγιμου προϊόντος της Αργεντινής, προβλέπεται επιβάρυνση 30-33%. Τέλος, με δασμολογική επιβάρυνση 12% πλήττονται οι εξαγωγές των προϊόντων εξόρυξης, εσπεριδοειδών, γαλακτοκομικών, ξηρών καρπών, οίνων, κρέατος, ιχθυηρών, μεταξύ άλλων. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα εξάγονται προς τη χώρα μας, η οποία πέρυσι εισήγαγε από την Αργεντινή προϊόντα συνολικής αξίας 162 εκατ. ευρώ έναντι εξαγωγών 4,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.  

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández έχει δηλώσει ότι “οι εξαγωγείς θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης” ενώ ο ΟΟΣΑ, επανερχόμενος σε προγενέστερες συστάσεις του προς την Αργεντινή, επισημαίνει ότι οι εξαγωγικοί δασμοί προκαλούν απώλειες 15,3% στην παραγωγή, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταργηθεί την 31/12/2020, ενώ η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με  τους τεχνητούς εμπορικούς φραγμούς στην αγορά της Αργεντινής σημειώνει ότι η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω στρεβλώσεις, πλήττοντας το διμερές εμπόριο της χώρας.    

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα