Tα 30 σημεία-SOS των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Τι πρέπει να προσέξουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, οι έχοντες «μπλοκάκι» κατά τη συμπλήρωση των κωδικών
Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 10:11
UPD:14:10

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη 
[email protected]

Η ώρα της εφορίας πλησιάζει για περισσότερους από 8 εκατομμύρια φορολογούμενους. Εντός του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, τις δηλώσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2019. Οι διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού των φόρων στα εισοδήματα του 2019 παραμένουν ίδιες με αυτές που ίσχυσαν πέρυσι για τα εισοδήματα του 2018. Φόρος εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα είναι οι βασικές επιβαρύνσεις οι οποίες θα επιβληθούν και φέτος στα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και θα αποτυπώνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 

Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες θα ισχύσει και φέτος ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματος, τα ανώτατα ποσά της οποίας κλιμακώνονται από 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων που βαρύνουν κάθε φορολογούμενο. Για να διασφαλιστεί η έκπτωση φόρου και να «μετρήσει» κατά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος θα πρέπει οι φορολογούμενοι που τη δικαιούνται, κατά τη διάρκεια του 2019, να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή ηλεκτρονική τραπεζική κ.λπ.) δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών συνολικού ύψους 10%-20% επί του ετησίου ατομικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος. 

Και φέτος, παρέχεται η δυνατότητα στους εγγάμους να υποβάλουν, εφόσον το επιθυμούν, χωριστές δηλώσεις, ενώ παράλληλα όλοι ανεξαιρέτως οι έγγαμοι, καθώς επίσης και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης θα λάβουν ξεχωριστά (ατομικά) εκκαθαριστικά, είτε επιλέξουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους χωριστά είτε εξακολουθήσουν να τις υποβάλουν από κοινού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα