Στις επιπτώσεις του κοροναϊού στην πραγματική οικονομία δηλαδή στην κατανάλωση, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές και κατ΄επέκταση στην ανάπτυξη και στα έσοδα και λιγότερο στις απώλειες που καταγράφονται στο χρηματιστήριο και στην αύξηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων εστιάζει το οικονομικό επιτελείο. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια με βάση τα οποία καθορίζονται και τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν, αν και εφόσον χρειαστεί.
«Πιο πολύ μ΄ ενδιαφέρουν τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας παρά το ομόλογο και το χρηματιστήριο. Διότι αυτήν τη στιγμή, φέτος, έχουμε καλυμμένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Δεν είναι μείζον θέμα να βγούμε στις αγορές. Θέλουμε να βγαίνουμε ανά τρίμηνο, αλλά, εφόσον οι συνθήκες μάς ευνοούν. Αν οι συνθήκες δεν ευνοούν παγκοσμίως κάτι, αυτό θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Το κρίσιμο θέμα είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, στα δημόσια οικονομικά, στα έσοδα και στην ανάπτυξη. Αυτό το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά, έχουμε τρέξει διάφορα σενάρια σαν υπουργείο Οικονομικών, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούμε να συγχρονίσουμε τις ενέργειες μας» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι επιπτώσεις του κοροναϊού δεν αφορούν μόνο την ελληνική οικονομία, έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε χθες στην συγκρότηση ομάδας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού με τη συμμετοχή 5 επιτρόπων (διαχείρισης κρίσεων, υγείας, μεταφορών, εσωτερικών υποθέσεων και οικονομικών). Ειδικά στον τομέα της οικονομίας, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, αύριο το μεσημέρι, σημειώνοντας ότι η συζήτηση θα εστιαστεί στην ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών με στόχο τη λήψη αποφάσεων τη σωστή στιγμή.
- Η παροχή στήριξης στα συστήματα υγείας
- η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις
- ζητήματα που έχουν να κάνουν με πληρωμές οφειλών
- αλλά και κίνδυνοι που σχετίζονται με την απώλεια θέσεων εργασίας
είναι μερικά από τα θέματα τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι της αυριανής συζήτησης των υπουργών Οικονομικών. «Θα εξετάσουμε τα αιτήματα για δημοσιονομική ευελιξία. Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη απέναντι στους κινδύνους που θέτει ο Covid-19» δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Μάλιστα σημείωσε ότι απαιτείται η λήψη αποφάσεων εγκαίρως, να μην είναι όμως βεβιασμένες ή να ληφθούν με καθυστέρηση.
Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, όλες τις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο αυτές. Απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενημέρωση, και στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγο ξεκίνησαν αναρτήσεις στο taxisnet, αποστολή e-mails ή μηνυμάτων στα κινητά, και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες».
Εξειδικευμένες παρεμβάσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται υπό επεξεργασία σειρά παρεμβάσεων ανά κλάδο και ανά περίπτωση προκειμένου, αν χρειαστεί, να είναι έτοιμες προς εφαρμογή. Κοινός παρονομαστής στις παρεμβάσεις αυτές είναι ότι θα αφορά επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα προβούν σε απολύσεις λόγω κορονοϊού.
Προς το παρόν, στην Ελλάδα το πρόβλημα φαίνεται να αφορά συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους και μάλιστα η έκταση του είναι μικρή. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καταστρώνουν εναλλακτικά σενάρια ανάλογα με το μέγεθος της «κρίσης», τις πιθανές επιπτώσεις και παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν.
Για το σκοπό αυτό ο Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους του στην Ε.Ε. προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες. Στο εσωτερικό, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει να βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους των κλάδων που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου και να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.
Ανησυχία από ΟΟΣΑ- ΔΝΤ- Παγκόσμια Τράπεζα
Για τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ, ζητώντας από τις «πληγείσες» περιοχές να λάβουν μέτρα το συντομότερο δυνατό. Προχωρώντας σε επικαιροποίηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμά ότι φέτος θα καταγραφεί ανάπτυξη 2,4%,που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,9% το Νοέμβριο του 2019.
Προχωρώντας λίγο παραπέρα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι
- η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να φτάσει στο 3,3% το 2021 υπό την προϋπόθεση ότι ο κορονοϊός θα κορυφωθεί στην Κίνα το α΄τρίμηνο του 2020 και η εξάπλωση του στα υπόλοιπα σημεία του πλανήτη θα είναι ήπια και περιορισμένη
- αν όμως ο ιός εξαπλωθεί σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τότε η ανάπτυξη φέτος μπορεί να μειωθεί έως και το 1,5%.
Ειδικά για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προχώρησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη στο 0,8% από 1,1% το Νοέμβριο του 2019.
Σε κοινή τους δήλωση η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σημειώνουν ότι οι δύο οργανισμοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τα κράτη –μέλη τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων λόγω του κορονοϊού, δίνοντας έμφαση στις φτωχές χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα μέσα μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης χρηματοδότησης, συμβουλών πολιτικής και τεχνικής βοήθειας. Συγκεκριμένα, έχουμε δυνατότητες ταχείας χρηματοδότησης που, συλλογικά, μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες να ανταποκριθούν σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Η ενίσχυση των συστημάτων επιτήρησης και αντίδρασης στην υγεία των χωρών είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκράτηση της εξάπλωσης αυτής και τυχόν μελλοντικών κρουσμάτων».
Μεταναστευτικό/ προσφυγικό
Κι ενώ ήδη έχει αρχίσει να γίνεται μια καταγραφή των πιθανόν επιπτώσεων του κορονοϊού, οι επιπτώσεις στην οικονομία από τα γεγονότα με τους πρόσφυγες/μετανάστες στο Έβρο και τα ελληνικά νησιά φαίνεται ότι δεν είναι ακόμα μετρήσιμες. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκουρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «δεν είναι ακόμη μετρήσιμο. Ο κοροναϊός στην ψυχολογία του κόσμου φέρνει φόβο που σημαίνει μείωση κατανάλωσης, μείωση τζίρου, μείωση μετακινήσεων και έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Το άλλο θέμα δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα επηρεάσει την οικονομία».
Ωστόσο, έδωσε μια πτυχή, λέγοντας ότι «είναι αλήθεια ότι μπορεί να εκδηλωθεί φοβία από το ενδεχόμενο εισροής μεταναστών, από την άλλη όμως ενισχύεται στους πολίτες κατά πολύ το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας. Ο πολίτης νιώθει πιο αξιοπρεπής, πιο αυτοδύναμος που μπορούν η ελληνική Αστυνομία και ο Στρατός και κρατούν αυτήν την στάση, δηλαδή να μην επιτρέπουν να περάσει κανένας».
naftemporiki.gr