ΟΟΣΑ: Απότομο φρένο στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του κοροναϊού

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 19:53
UPD:20:01

H παγκόσμια οικονομία θα κατεβάσει απότομα ταχύτητα φέτος προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς όπως επισημαίνει οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού γίνονοται ήδη ιδιαιτέρως αισθητές.

Στο «καλύτερο δυνατό» σενάριο ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ μόλις 2,4%, έναντι εκτίμησης για ρυθμούς 2,9% πριν ξεσπάσει η επιδημία του Covid-19. H διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε απώλεια 400 δισ. δολαρίων. Ωστόσο το κόστος θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η νέα αυτή πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε αισθητά, ενώ κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους εμφανίστηκε εξαιρετικά αδύναμες, με μεγάλες οικονομίες να βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης. Μεγάλος ασθενής ήταν η Ευρώπη. Ωστόσο υπήρχαν προσδοκίες ότι το 2020 οι συνθήκες θα βελτιωθούν. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς η εμφάνιση του νέου κοροναϊού έβαλε σε «καραντίνα» την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό μεταποιητικών αγαθών και μεγαλύτερο καταναλωτή πρώτων υλών στον πλανήτη και στη συνέχεια άρχισε να ασκεί πιέσεις και σε άλλες οικονομίες. 

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πάντως ανάκαμψη το 2021, με βάση και την εμπειρία που έχει από ανάλογες επιδημίες στο παρελθόν. 

Να σημειωθεί ότι στο καλύτερο δυνατό σενάριο του ΟΟΣΑ η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 4,9% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,7%. Αναμένεται ωστόσο να ανεβάσει και παλι ταχύτητα στο 6,4% το 2021. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα