Συντονισμός δράσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κοροναϊό

Τηλεφωνική διάσκεψη του Eurogroup και των υπουργών Οικονομικών της G7 αυτή την εβδομάδα
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 12:31
UPD:15:04
SOOC/Aris Oikonomou

Συνομιλίες με στόχο τον συντονισμό των κινήσεών τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία του νέου κοροναϊού θα έχουν αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) και της Ευρωζώνης, όπως γνωστοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα πραγματοποιήσουμε αυτή την εβδομάδα τηλεφωνική διάσκεψη, διότι πρέπει να αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις, με τους υπουργούς της G7 για να συντονίσουμε την απάντησή μας» δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Αντίστοιχη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, όπως σημείωσε ο Γάλλος υπουργός, τονίζοντας ότι «θα υπάρξει συγκεκριμένη δράση». Παράλληλα, όπως έσπευσε να προσθέσει, θα συνομιλήσει και με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να δράσουμε ώστε αυτές οι επιπτώσεις, οι οποίες γνωρίζουμε ότι θα είναι σημαντικές στην ανάπτυξη, θα είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες», εξήγησε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε από την πλευρά του ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι συνέπειες, προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη μια ταχεία ανάκαμψη μετά το πέρας της επιδημίας. «Θα εξετάσουμε τα αιτήματα για δημοσιονομική ευελιξία», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη απέναντι στους κινδύνους που θέτει ο Covid-19. Σχολιάζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η επιδημία στην κινεζική οικονομία, είπε ότι ίσως να είναι «σημαντικές» και παραδέχτηκε ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είχε σημειώσει πως ο κοροναϊός φαίνεται να είναι ένα «προσωρινό σοκ» για την οικονομία της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας πάντως ότι κράτη-μέλη του μπλοκ πρέπει να είναι προετοιμασμένα να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο εάν ο αντίκτυπος αποδειχθεί ότι έχει διάρκεια.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έγγραφο που προετοίμασε εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 ανέφερε πως η επιδημία του κοροναϊού έχει ήδη επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και προειδοποιούσε πως εάν εξαπλωθεί περισσότερο σε άλλες χώρες θα μπορούσε να εκτροχιάσει την «ήδη εύθραυστη» ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα