Τρέχουν στα καταφύγια οι επενδυτές

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 16:26
UPD:16:36
STAFF

Ο φόβος έχει καταβάλει τους επενδυτές διεθνώς, οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές και ό,τι πιστεύουν πως ενέχει ρίσκο και επιζητούν την ασφάλεια. Έτσι οι αγορές μετοχών αιμορραγούν ασταμάτητα, το πετρέλαιο κάνει βουτιά, κόστος δανεισμού Ελλάδας και Ιταλίας αυξάνεται απότομα και εκείνο της Γερμανίας υποχωρεί σε χαμηλά πέντε μηνών. Ο χρυσός δε λάμπει ξανά. 

 Χώρες σε τρεις ηπείρους δίνουν μάχη κατά της εξάπλωσης του Covid-19, αλλά και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μίας πανδημίας. Οι επενδυτές από την πλευρά τους ετοιμάζονται για μία νέα παγκόσμια ύφεση, παρά τις επισημάνσεις των ειδικών ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία δεν θα έχει πιθανότατα μεγάλη διάρκεια. 

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς κινείται ολοταχώς προς τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Σήμερα διαμορφώνεται στο -0,62%, έχοντας υποχωρήσει 16 μονάδες βάσης την τελευταία εβδομάδα. Δραστική αποκλιμάκωση παρουσιάζουν και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με εκείνη του αμερικανικού διετούς να υποχωρεί κάτω από το 1% για πρώτη φορά στα χρονικά.

Στον αντίποδα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία  αύξηση από τον Αύγουστο. Εκτινάχθηκε έως και το 1,24% ενδοσυνεδριακά σήμερα και λίγο μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδος διαμορφώνεται στο 1,13%. Η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου σκαρφάλωσε έως και το 1,42% για να περιοριστεί στη συνέχεια στο 1,34%. Και πάλι πρόκειται για αύξηση 7,87% ή εννέα μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. 

Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα χρηματιστηριακά ταμπλό. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερο από 6% κοντά στις 620 μονάδες και λίγο μετά τις 16:00 παρουσίαζε πτώση 5,65% στις 725  μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να έχει υπερβεί τα 127 εκατ. ευρώ. Το σύνολο σχεδόν των κλάδων παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες.  Εξαίρεση οι κλάδοι υγείας και πρώτων υλών, που καταγράφουν άνοδο 0,6% έκαστος. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει πτώση 3,5% όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 3,6% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο εμφανίζει απώλειες 3,7%. Μεγαλύτερες είναι οι ρευστοποιήσεις στη Φραγκφούρτη με τον DAX στο -4,15%. Τα futures των αμερικανικών δεικτών αποκαλύπτουν ότι σε λίγη ώρα η Wall Street θα ανοίξει πιθανότατα με απώλειες της τάξης του 2%. 

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 15% σε εβδομαδιαία βάση.  Από την άλλη η τιμή του χρυσού κινείται κοντά στα 1630 δολάρια η ουγκιά. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα