Επιδημία πανικού στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 13:20
UPD:13:26
EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Και επισήμως σε φάση διόρθωσης είναι οι ευρωπαϊκές μετοχές, για τις οποίες η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν η πλέον επώδυνη των τελευταίων 12 ετών. Τόσο μαζικές και με τέτοια διάρκεια ρευστοποιήσεις είχαμε να δούμε από το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers προκάλεσε τριγμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και βύθισε το παγκόσμιο ΑΕΠ σε ύφεση. Ενώ σήμερα όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι νωρίς να υπολογιστούν οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κοροναϊόυ, όσο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα σε Ευρώπη και αλλού τόσο τροφοδοτείται και ο πανικός. 

Το Βloomberg υπολογίζει τις απώλειες για τις μετοχές παγκοσμίως σε 6 τρισ. δολάρια από τις 21 Φεβρουαρίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με νέα βουτιά 4,2% σήμερα έχει πλέον υποχωρήσει 14% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία είχε σκαρφαλώσει πριν από σχεδόν δέκα ημέρες. 

Όλοι οι κλάδοι του βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, με εκείνους των ταξιδιών, των μεταλλευτικών βιομηχανιών, της τεχνολογίας και των χημικών να παρουσιάζουν απώλειες 4,3% έως 5%. Σε επίπεδο εταιρειών σήμερα στο στόχαστρο βρίσκεται η IAG (ιδιοκτήτρια της British Airways) η οποία προειδοποίησε για πλήγμα στα κέρδη της καθώς ο αριθμός των επιβατών έχει ήδη μειωθεί αισθητά. Πτώση 5% για τη γερμανική βιομηχανία χημικών BASF, που επίσης εξέδωσε προειδοποίηση. 

To κλίμα είναι βαρύ ανά την Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί περίπου 3,2%. Πτώση 3,7% για τον γερμανικό DAX και 2,7% για τον CAC 40 στο Παρίσι. Απώλειες 2,6% παρουσιάζει το Μιλάνο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα