Εξι έως οκτώ Ταμεία κύριας συνταξιοδότησης

Η κυβερνητική πρόταση για την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007 18:33
UPD:18:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Ο δρόμος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος περνάει μέσα και από την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης, παρουσιάζοντας τη σχετική κυβερνητική πρόταση κατά το Β΄ κύκλο του διαλόγου στη Βουλή.

Ο κ. Βασίλης Μαγγίνας μιλώντας για την ανάγκη δραστικής συγχώνευσης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε Ομάδες και Κλάδους, γνωστοποίησε πως εξετάζεται η αντιμετώπιση της Ενοποίησης των Ασφαλιστικών Φορέων, με βάση σειρά επαγγελματικών, οικονομικών, αναλογιστικών και θεσμικών κριτηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, είπε πως μελετάται η κατάληξη σε έξι ως οκτώ οργανισμούς για την κύρια συνταξιοδότηση, σε περίπου 10 Οργανισμούς για την επικουρική ασφάλιση και σε δύο με τρεις οργανισμούς για τον τομέα της Πρόνοιας.

«Στη διάρθρωση αυτή, θα καταλήξουμε τόσο με την ένταξη σε υφιστάμενους Φορείς διαφόρων Ταμείων, όσο και με τη δημιουργία νέων Οργανισμών που θα τους συναποτελέσουν άλλα Ταμεία» πρόσθεσε ο κ. Μαγγίνας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα θιγούν όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή το ύψος και το είδος των σημερινών παροχών.

Συμπλήρωσε ακόμη πως σε ειδικό, διακριτό λογαριασμό για κάθε εντασσόμενο Ταμείο, θα περιέλθουν ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων, ενώ οι εργαζόμενοι σήμερα στα Ταμεία αυτά, θα διατηρήσουν στους Φορείς που μετακινούνται, την υπηρεσιακή και μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη στην οποία βρίσκονται.

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική υποστήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, σημείωσε πως ήδη στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ ολοκληρώνονται ή προωθούνται Ολοκληρωμένα Πληροφορικά Συστήματα (ΟΠΣ), με σκοπό την ασφάλεια, την ταχύτητα και τη δυνατότητα ελέγχου διαδικασιών και αποφάσεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στην καθιέρωση κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία θα απαλλάσσει τους ασφαλισμένους από μακρά σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μαγγίνας σημείωσε ότι οι αδικίες και οι στρεβλώσεις του συστήματος, δεν αντιμετωπίζονται με άρνηση διαλόγου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η εμμονή στη χρηματοδότηση, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε και πάλι να συζητηθεί, αλλά κυρίως η ανάδειξή της σε δήθεν “κορωνίδα” του Ασφαλιστικού προβλήματος, μόνον ως πρόσχημα μπορεί να προβάλλεται».

ΓΣΕΕ: «Θα γίνει της Γαλλίας»

Για «εμπαιγμό των συνδικάτων» κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κάνοντας λόγο για «προσχηματικό κοινωνικό διάλογο, που προσπαθεί μέσα σε λίγες ημέρες να εξαντλήσει το μείζον ασφαλιστικό ζήτημα», ενώ σημείωσε ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν καταθέτει προς τα ταμεία τους θεσμοθετημένους πόρους και τις οφειλές της.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι παρακολουθούν αυτές τις μέρες με προσοχή τους αγώνες των συναδέλφων τους στη Γαλλία, που αντιδρούν ενιαία, μαζικά και αγωνιστικά απέναντι στην πολιτική Σαρκοζί και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα γίνει της Γαλλίας».

Η ΓΣΕΕ, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δεν θα επιτρέψει καμιά περικοπή των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ξεκινώντας απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 12 Δεκεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα