Ρευστοποίηση κερδών

Διεύρυνση απωλειών σε Wall Street
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2007 00:01

ΡEYΣΤΟΠΟΙΗΣΗ κερδών οδήγησε τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου των SABMiller Plc, Sodexho Alliance και Credit Agricole.

ΣΤΗ Wall Street διευρύνθηκαν οι απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι αποθαρρυντικές εκτιμήσεις για χαμηλότερες εταιρικές κερδοφορίες στους τομείς λιανικής και τεχνολογίας αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες.

Των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τραπεζών το ένα μετά το άλλο αποτυπώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων, με τελευταίο θύμα την Credit Agricole.

Η μετοχή της Experian Group υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων που θέλουν τις πωλήσεις της εταιρείας να υποχωρούν στο δεύτερο 6μηνο του 2007, ενώ και η Royal Bank of Scotland κινήθηκε πτωτικά, καθώς πιθανολογείται ότι θα καταγράψει υποβαθμίσεις από μονάδα της ABN Amro. Η Credit Agricole, η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά 17% στο τρίτο τρίμηνο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,13%, στις 6.359,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,93%, στις 5.561,13 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX, με απώλειες 1,49%, έκλεισε στις 7.667,03 μονάδες.

Η J.C. Penney υποχώρησε σε χαμηλό διετίας, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πολυκαταστημάτων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο υποχώρησαν σημαντικά. Επίσης, στον κλάδο τεχνολογίας η Applied Materials, η μεγαλύτερη εταιρεία συσκευών κατασκευής ημιαγωγών καταγράφει σημαντικές απώλειες, καθώς δήλωσε ότι οι παραγγελίες της αναμένεται να είναι μειωμένες.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Citigroup, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα από πλευράς κεφαλαιοποίησης, δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, καθώς ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή της για τις υποβαθμίσεις χρεογράφων αξίας 8-11 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο, αν η απόδοση των ενυπόθηκων χρεογράφων επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν η αναμενόμενη. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,67%, στις 15.396,30 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα