Market Beat: Πανδημία φόβου στις αγορές

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 09:23
UPD:10:45

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι ασιατικές μετοχές και το πετρέλαιο υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 27/2, καθώς η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού παγκόσμια τρόμαξε τους επενδυτές που επιδίωξαν την ασφάλεια του χρυσού και των ομολόγων. Οι αυξανόμενοι φόβοι από μια πανδημία, είχαν ήδη εξαφανίσει περισσότερα από 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 96% των περιπτώσεων του κοροναϊού και έχει θεσπίσει δύσκολες μεθόδους περιορισμού του που έχουν παραλύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού παγκόσμια. Ωστόσο, οι περισσότερες νέες λοιμώξεις αναφέρθηκαν τώρα αλλού, με τις ειδήσεις σήμερα να αναφέρονται σε άλμα των περιπτώσεων στη Νότια Κορέα που συνοδεύτηκαν από προειδοποίηση ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται στην Καλιφόρνια.

Η Νότια Κορέα ανέφερε 334 νέες περιπτώσεις την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό τους από την πρώτη της υπόθεση που επιβεβαιώθηκε στις 20 Ιανουαρίου. Η Κίνα ανέφερε 433 νέες μολύνσεις. Εδώ, η δυναμική της προηγούμενης συνόδου περιλαμβάνει ως θετικό  μήνυμα το κλείσιμο αρκετά ψηλότερα από το κατώτερο μέρας. 

Η εγγραφή του χαμηλού κάτω από τις 800 μονάδες, μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος από κορωναϊό και αφού οι μάχες στα νησιά του Β Αιγαίου ανέδειξαν τα ρήγματα στον κοινωνικό τους ιστό, ανέδειξε την επιβάρυνση στο φρόνημα των επενδυτών. Παράλληλα υπήρξε φυγή από το ρίσκο που συνεπάγονται και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία πιέζονται μετά το Eurogroup της Δευτέρας με αποτέλεσμα από το 0,92% που είχε πέσει η απόδοσή τους να σταματήσει χθες στο 1,17% αφού πρώτα πέρασε και από το 1,22%.

Μπορεί να μην έχει ακόμα γίνει πανδημία η επικράτηση του κορωναϊού αλλά ο φόβος έχει ήδη πάρει διαστάσεις… πανδημικές. Σήμερα μετά από την προσπάθεια να πάρουν μια ανάσα οι τιμές των μετοχών στην σε εξέλιξη πτώση τους την Τετάρτη σε ΗΠΑ και Ευρώπη τα ασιατικά χρηματιστήρια συνέχισαν την καθοδική τους πορεία. Οριακή άνοδο έχει μόνο ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου στη Σαγκάη αφού στην Κίνα περιορίζονται τα κρούσματα του κορωναϊού, αλλά ο MSCI Asia ex Japan εμφανίζει απώλειες -0,58% στις 7:30 δική μας ώρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά -1%, ενώ τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  μειώθηκαν κατά -2% στις ασιατικές συναλλαγές, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή πτώση των χρηματιστηρίων εκεί.

Στα πρωινά σχόλια της Τετάρτης φάνηκε πως κανένας δεν ξεθάρρεψε από την ανάσα της Τρίτης. Η Beta Sec ανέφερε: “Οι ανησυχίες για τον ιό της Κίνας καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς και η απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό, παραπέμπει σε αυξημένη μεταβλητότητα στις επόμενες συνεδριάσεις”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Οι κλιμακούμενες αρνητικές εξελίξεις λόγω του κορωνοϊού, προκαλούν συνέχιση των αναταραχών στις Αγορές, εξέλιξη που δύσκολα θα αφήσει αλώβητο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Η χθεσινή μικρή ανοδική αντίδραση, με προσέγγιση κρίσιμων επιπέδων, ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα της Αγοράς. Αυτό υποδηλώνουν και οι χθεσινές έντονες πιέσεις στις μετοχές των ΗΠΑ. Είναι σίγουρο ότι η έκταση του προβλήματος δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και αυτή η αβεβαιότητα τρομάζει την Επενδυτική Κοινότητα. Συστήνουμε ψυχραιμία και αξιολογούμε την κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων”.

Μετά από έξη μήνες ο ΓΔ βρέθηκε πάλι κάτω από τις 800 μονάδες χθες, στο πρώτο μέρος των ελεύθερων συναλλαγών. Σε συντονισμό πάλι, μετά την ανάσα της Τρίτης, με την τάση διεθνώς. Το σημαντικό κατά την εκτίμησή μας ήταν, πως ο τζίρος στις 13:15 που ήταν η στιγμή που έκοψε το 800 η τιμή του μέσου όρου, ήταν πάνω από 55 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο μισό του τζίρου της προηγούμενης ανοδικής συνόδου. Η κίνηση της αγοράς μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα πέντε μονάδων ήταν διαρκώς σε αρνητικό πεδίο και το μήνυμα, από το φαινόμενο να είναι η τιμή ανοίγματος και ανώτερο μέρας, ήταν σαφές. Η πτώση δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο της και υπάρχει περιθώριο για ακόμα χαμηλότερες αποτιμήσεις για τις μετοχές της Αθηναϊκής αγοράς. Το αρνητικότερο μήνυμα ωστόσο εξέπεμπε εκείνη την ώρα η αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς αναφοράς σκαρφαλώνοντας  13 μονάδες βάσης από το 1,07% είχε οδηγηθεί στις 13:30 στο 1,19% με την τάση για ψηλότερες τομές να μην εμφανίζει σημάδια εξάντλησης.

Όταν ο τζίρος πέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, γύρω στις 16:00, ο μέσος όρος είχε απόσταση από το κατώτερο (798,28) πάνω από 16 μονάδες και οι απώλειες είχαν γίνει οι μισές από εκείνες που αντιστοιχούσαν στο χαμηλό ημέρας. Για αυτή την εξέλιξη είχαν παίξει ρόλο οι εντολές αγοράς για τις τραπεζικές μετοχές, των οποίων ο δείκτης αφού έγραψε χαμηλό τελευταίων έξη μηνών στις 671,21 μονάδες είχε επιστρέψει σε επίπεδα άνω των 700.

Η δική μας αγορά πιθανά γιατί λειτουργεί σαν δορυφόρος των μεγάλων χρηματιστήριων, εμφανίζει μια διαφορά φάσης έναντι των αγορών του ευρώ. Αλλά δεν είναι βέβαιο πως έπονται οι αντιδράσεις από τους επενδυτές  στην Αθήνα αυτών στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Μπορεί και να… προηγούνται. Η συνέχεια στην άνοδο των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων μοιάζει να ειδοποιεί για αναζήτηση πυθμένα ακόμα χαμηλότερα. Οι Τράπεζες οδηγούν καθοδικά. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ημιτελής προσπάθεια για μια ανάσα στη Wall Street μετά τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση στην ιστορία του Dow Jones εξαιτίας του κορωνοϊού. Για αυτό οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.

Τελικά, o Dow Jones υποχώρησε -0,46% ή 124 μονάδες στις 26.957,59 ο S&P σημείωσε πτώση -0,38% στις 3.116,39 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,17% στις 8.980,77 μονάδες. Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+2,6%) και 3M (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-3,6%) και Chevron (-2,3%).

Στην στεγαστική αγορά, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν ισχυρή άνοδο τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,30%, σημειώνοντας πτώση δύο μονάδων βάσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου πιέστηκε για δεύτερη μέρα, χθες κατά 2,3% φθάνοντας στα 48,73 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4%.

ΕΥΡΩΠΗ

Μεταβλητότητα μεγάλων διαστάσεων στη διάθεση για ρίσκο εμφάνισαν οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών αφού ο κορωνοϊός συνεχίζει να τους προβληματίζει. Η DBRS προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Ιταλία να εμφανίσει τεχνική ύφεση, (δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης) καθώς η αναταραχή της καθημερινότητας από τον ιό δεν αναμένεται να καταλαγιάσει σύντομα, επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις. Ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από το ξέσπασμα του κοροναϊού στην οικονομία της ΕΕ.

Στις αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε αμετάβλητος στις 404,62 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,35% στις 7.042,47 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,12% στις 12.77,88 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη μόλις 0,09% στις 5.684,55 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε ψηλότερα  +0,1% έναντι του δολαρίου στα 1,0889 από 1,0882 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Πάλι ανεξάρτητα από τα διεθνή, η Αθήνα “επέστρεψε” τα χθεσινά της κέρδη

Στην τρίτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 828,73 με πτωτικό  χάσμα  (5,08 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (833,81), κινήθηκαν νευρικά και πτωτικά. Ήταν η τιμή του ΓΔ στο άνοιγμα που αντιστοιχούσε στο μέγιστο μέρας ήτοι στις 828,73 από 837,17 μονάδες την Τρίτη. Ενώ με αρκετά κύματα εντολών πώλησης σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους, είχαμε την εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 13:20 και ήταν οι 798,28 από 812,54 μονάδες  που έγινε πλέον το νέο κατώτερο έτους. Με ανοδική κατεύθυνση από τις 13:22 ως τις 15:41 είχε πορεία ανοδική από τις 798 ως τις 821,7 μονάδες και με απορρόφηση των πιέσεων στο δεύτερο μέρος ήρθε ως κατώτερο δεύτερου μέρους το επίπεδο στις 803 μονάδες.  Μετά τις 15:50 με πλάγια κίνηση τον οδήγησαν στις 17:01 στις 815,12.

Στο πρώτο μέρος ο ΓΔ πέρασε ξανά σε αναζήτηση πυθμένα για το μήνα και το 2020.  Δεν είχαμε επανεμφάνιση της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί σε προηγούμενες συνεδρίες του μήνα, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο μέρας. Σήμερα παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις, αλλά υπήρξε ανοδική κίνηση από την αρχή του δεύτερου μέρους και σε αυτό δεν πέρασε ο ΓΔ κάτω από τις 800 και για την ακρίβεια όπως αναφέραμε πιο πάνω δεν πέρασε κάτω από τις 803. Εμφανίστηκαν επίσης εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω από τις 815 μονάδες, που ίσχυαν λίγο πριν το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.         

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Η εικόνα σταθεροποίησης που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι εντολές πώλησης αρχικά που αντικαταστάθηκαν από ισχυρή ζήτηση μετά το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη που επικράτησαν στην Ευρώπη χωρίς εξαίρεση, παίρνοντας βοήθεια από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν θετική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και ανοδική έναρξη που γρήγορα εξελίχτηκε σε ανοδική κίνηση, δεν δικαιολογούν την επιστροφή των επιφυλάξεων των θεσμικών επενδυτών. Αυτοί όμως σήμερα εμφανίστηκαν με υπολογίσιμων διαστάσεων διάθεση για ρευστοποιήσεις. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα παρέμειναν σε αντίθεση με την τάση στην Ευρώπη. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, την εγγραφή του μέγιστου δεύτερου μέρους (819 μονάδες) αρκετές φορές. Η αγορά πέτυχε να κλείσει 13 μονάδες ψηλότερα από το κατώτερο μέρας. Αλλά, έκλεισε τελικά 22,47 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά ήταν μόνο η ΣΑΡ +0,76%. Οι τράπεζες είχαν πτωτική τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά , με μεταβολή μεγαλύτερη του -4,00%, ήταν οι ΑΡΑΙΓ -6,16%, ΜΠΕΛΑ -5,06%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,75%, ΕΧΑΕ -4,37%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,34%, ΕΥΔΑΠ -4,10%  και ΤΕΝΕΡΓ -4,02%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, δεν επιβάρυνε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 56,624 από 57,836 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε υψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 3,417 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΙΝΛΟΤ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  16 μονάδες και με 9 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 1,07% διαμορφώθηκε στο 1,16%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,19%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -5,89% από +3,97%, την ΕΤΕ στο -2,02% από +4,51%, ΕΥΡΩΒ στο -3,36% από +7,45% και την ΠΕΙΡ στο -5,02% από +4,86%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα τα blue chip με μεταβολή -1,62% από +0,90%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 19) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 6) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -2,69% οδηγήθηκε στις 811,34 από 833,81 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2053,28 από 2106,08 με μεταβολή -2,51%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 126,789 από 110,477 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,416 από 9,133 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 116,879 από 94,324 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 4,207 από 4,015 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 24 από 73, των καθοδικών 88 από 38 και 25 από 24 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η πτώση άλλαξε τα όρια των στοιχημάτων στα options του 25άρη

Στην τρίτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο.  Τον έκλεισαν δε, 52,80 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 2095,63 μονάδες, εμφανίστηκε στο άνοιγμα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 13:16 και ήταν οι 2020,69. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2060,82. Το κλείσιμο στις 2053,28 από 2106,08 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,51% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε  στα 33,233 από 27,108 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 3275 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2080,00 και κατώτερο τις 2019,50 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2054,00 από 2104,00 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 8734 από 8129 ανοικτών θέσεων. Για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 266 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2073,00 και κατώτερο τις 2027,75 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 2070,50 από 2115,00 μονάδες για να εμφανιστούν 474 από 338 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σε καλά επίπεδα για την εποχή. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου, ο όγκος ήταν 176 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 101 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου ο όγκος ήταν 47 για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2250 μονάδες. Δεν άλλαξαν όμως χέρια συμβόλαια λήξης Απριλίου.

Μετά τις 18:00 με τις αγορές στις ΗΠΑ να οδηγούν την ανοδική αντίδραση διεθνώς, η πτώση στην Αθήνα στο κλείσιμο, με απώλειες ανώτερες από τα κέρδη της Τρίτης ο ΓΔ κατέληξε στις 811 μονάδες με πτώση -2,7%, και ήταν πάλι σαν τη μύγα μες το γάλα, για το αντίθετο αποτέλεσμά του. Μόνο που αυτή τη φορά ήταν η πτώση στην Αθήνα κόντρα στην άνοδο ανά την υφήλιο. Αυτό που θεωρούμε άξιο αναφοράς είναι η εικόνα του Τραπεζικού δείκτη, που κλείνοντας χθες κοντά στο χαμηλό ημέρας (687,18) “υπόσχεται” κάθοδο ως τις 600 περίπου, αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση.  

Η επιδημία του κορωναϊού στην Κίνα προκάλεσε ήδη πανδημία επενδυτικού φόβου, που με τη σειρά της έχει ανεβάσει τη μεταβλητότητα στη διάθεση για ρίσκο πολύ ψηλά. Ο CAC άλλαξε πρόσημο χθες περισσότερες από 10 φορές και ο DAX γύρω στις 8. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

“Οι ανησυχίες της προηγούμενης εβδομάδας για ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων, απόρροια του κορωνοϊού, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο στις Παγκόσμιες Χρηματιστηριακές Αγορές.

Η λιγότερο οχυρωμένη σε τέτοιες συνθήκες, Ελληνική Αγορά, δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα, εμφανίζοντας δυσανάλογα μεγαλύτερες απώλειες. Η πτώση της Δευτέρας (-8,36%) ήταν και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου του 2016 (-13,42%), μετά το δημοψήφισμα του “Brexit”. Η απώλεια των 900 μονάδων και η πτωτική διάσπαση του ανοδικού καναλιού των τελευταίων 6 μηνών, ενίσχυσε την διάθεση των πωλητών, χάνοντας με ευκολία και τον ΚΜΟ των 200 ημερών.

Πλέον η κύρια τάση της Αγοράς είναι ξεκάθαρα πτωτική, με υπερπουλημένα χαρακτηριστικά και μια δόση υπερβολής, μετά τον πανικό που δημιούργησε το “sell off”. Η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί και τις επόμενες μέρες, με τις Διεθνείς Αγορές να καθορίζουν την τάση και τις όποιες ειδήσεις γύρω από τον ιό να λειτουργούν καταλυτικά. Η ζώνη των 780 μονάδων αποτελεί την ισχυρότερη στήριξη, σε περίπτωση συνέχισης της πτώσης, ενώ οι 852 μονάδες (50% του “κεριού” της πτώσης της Δευτέρας) δύσκολα θα ξεπεραστεί σε αυτή την φάση.

Η μεγάλη υπερβολή στις Ελληνικές μετοχές, επιδέχεται μιας ανοδικής αντίδρασης, όμως οι τεχνικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι θα είναι ευκαιρία πωλήσεων παρά τοποθετήσεων. Το πιθανότερο σενάριο, μετά την διαμόρφωση των νέων επιπέδων τιμών, είναι μια συσσώρευση μερικών εβδομάδων, μέχρις ότου η Αγορά να ανακτήσει τις απαραίτητες δυνάμεις. Συστήνουμε ψυχραιμία, παρατηρώντας παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊο και την συμπεριφορά των Διεθνών Αγορών, όπου και θα διαμορφώνουν την τάση”.

Σήμερα

Το πετρέλαιο και ασιατικές αγορές μετοχών επέκτειναν τις απώλειες σήμερα Πέμπτη 27/2, καθώς η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού παγκόσμια τρόμαξε τους επενδυτές που επιδίωξαν την ασφάλεια του χρυσού και των ομολόγων. Οι αυξανόμενοι φόβοι από μια πανδημία, είχαν ήδη εξαφανίσει περισσότερα από 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 96% των περιπτώσεων του κοροναϊού και έχει θεσπίσει δύσκολες μεθόδους περιορισμού του που έχουν παραλύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού παγκόσμια. Ωστόσο, οι περισσότερες νέες λοιμώξεις αναφέρθηκαν τώρα αλλού, με τις ειδήσεις σήμερα να αναφέρονται σε άλμα των περιπτώσεων στη Νότια Κορέα που συνοδεύτηκαν από προειδοποίηση ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται στην Καλιφόρνια.

Η Νότια Κορέα ανέφερε 334 νέες περιπτώσεις την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό τους από την πρώτη της υπόθεση που επιβεβαιώθηκε στις 20 Ιανουαρίου. Η Κίνα ανέφερε 433 νέες μολύνσεις.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,5% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,38% και μειώθηκε κατά 4% για την εβδομάδα. Ο S & P / ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 1% το μεσημέρι και έχασε 7% αυτή την εβδομάδα ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,75%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά 1,7% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -2,13%. Ο Hang Seng υποχώρησε 1% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,53%. Ο χρυσός αναρριχήθηκε 0,7%. Το μόνο φωτεινό σημείο, ειρωνικά, ήταν η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας, την οποία σταθεροποίησε η ανακούφιση ότι τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά το ξέσπασμα φαίνεται να είναι υπό έλεγχο.

Μια επίδειξη εμπιστοσύνης από τον Πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τους κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, προσέφερε λίγη παρηγοριά στους traders που επικεντρώθηκαν στην εξάπλωση του ιού.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα