Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού ανά την Ευρώπη οι επενδυτές επιμένουν σε ρευστοποιήσεις. Για πρώτη φορά παό τν Ιούλιο του 2016 οι ευρωπαϊκοί δείκτες μένουν σε αρνητικό έδαφος επί πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις, με τις μετοχές αεροπορικών, τουριστικών γραφείων, αλλά και άλλων κλάδων που επηρεάζονται όπως η τεχνολογία και τα χημικά να δέχονται σφυροκόπημα.
Η αιμορραγία συνεχίζεται και στις άλλες μεγάλες αγορές του πλανήτη, με τον Covid-19 να έχει «σβήσει» περί τα 3 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,6% νωρίτερα σήμερα. Στις 13:50 οι απώλειές του έχουν περιοριστεί στο 0,9%. Πτώση 0,9% καταγράφει και ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι είναι στο -0,6%. Ανάλογη η εικόνα και στο Λονδίνο. Οι αγοραστές περνούν στην αντεπίθεση στο Μιλάνο ανεβάζοντας τον δείκτη FTSE MIB σε θετικό έδαφος, στο +0,4%.
Ενδοσυνεδριακά πάντως τόσο ο ιταλικός FTSE MIB όσο και ο γερμανικός DAX βρέθηκαν και επισήμως σε φάση διόρθωσης έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 10% από τα υψηλά πολλών ετών στα οποία είχαν σκαρφαλώσει στις 19 Φεβρουαρίου.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει δεχθεί ακόμη ισχυρότερο πλήγμα και είναι σε bear market, με απώλειες άνω του 20% σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Οκτωβρίου. Σήμερα μετά και την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα ο Γ.Δ. κάνει βουτιά 3,24% στις 806 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως και 3,8%.
naftemporiki.gr