Τα deals που έφεραν 3,3 δισ. ευρώ σε δύο μήνες

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 10:58
UPD:17:29
shutterstock

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected] 

Από τον Ιανουάριο έχουν συμφωνηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν deals αξίας άνω των 3,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη “Εξαγορές και Συγχωνεύσεις Επιχειρήσεων στην Ελλάδα 2019” της PwC, που προβλέπει ότι μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις - συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των πωλήσεων του ΑΔΜΗΕ, των ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, της Βόρειας Αφάντου, της Μαρίνας Χίου και της Μαρίνας Αλίμου - η αξία των συναλλαγών θα ξεπεράσει τα 4,9 δισ. ευρώ.

Η εικόνα ανά κλάδο, σύμφωνα με τη μελέτη, διαμορφώνεται ως εξής:

Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: Η αποεπένδυση των τραπεζών θα συνεχιστεί και το 2020, με την πώληση θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ασφαλιστικής) και της Eurobank, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η πώληση της θυγατρικής της Attica Bank, Attica Wealth Management, στην Ypsilon Capital και εκκρεμεί επίσης η έγκριση της εξαγοράς της Praxia από τη Viva. Η συνολική αξία των συναλλαγών της κατηγορίας αυτής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1,050 δισ. ευρώ.

Ενέργεια: Οι εξαγορές της Senfluga, της οποίας το 10% απέκτησε η Damco, της AEM Energy Systems από την Ευρωπαϊκή Πίστη, των Φωτοβολταϊκών Παλιόμυλου από την Quest και της K-Wind Κιθαιρώνας από την Cubico, έχουν ήδη ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους. Οι

δε εξαγορές της Edison από την Energean Oil&Gas των Κοζήλιο 1 και 2 (Juwi) από τα ΕΛΠΕ, καθώς και ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών του ομίλου Μυτιλιναίου από τον όμιλο Motor Oil αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του έτους. Το συνολικό ποσό των εξαγορών θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Λιανεμπόριο: Η εξαγορά της Eltrak από την αγγλική Eltrak CP Ltd. εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην αρχή του έτους, ενώ η εξαγορά της Γαλαξίας- Δήμητρα Markets και της Μαρκάτος από την Συν.Κα. εκκρεμεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την συνολική αξία των συναλλαγών της κατηγορίας να εκτιμάται τουλάχιστον στα 60 εκατ. ευρώ. 

Τεχνολογία: Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου του ομίλου Alpha Media από τις θυγατρικές του ομίλου Motor Oil ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, ενώ σχεδιάζεται η πώληση μιας θυγατρικής των Vodafone Hellas και Wind Hellas στην European Tower Co, θυγατρικής του διεθνούς ομίλου της Vodafone. Η συνολική αξία των εξαγορών εκτιμάται άνω των 805 εκατ. ευρώ.

Βιομηχανία: Εντός του 2020 έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εξαγορές της Arivia από την Upfield Holdings BV και της Κλιάφας από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Αναμένεται δε εντός του έτους να ολοκληρωθούν η εξαγορά της Luksja από τη Σαράντης, για την οποία εκκρεμεί η έγκριση από την πολωνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και η πλήρης ανάληψη της Καρατζής από την ΑΝΤΚΑΡ, συμφερόντων Αντώνη Καρατζή. Το συνολικό τίμημα των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 285 εκατ. ευρώ. 

Αναψυχή: Η εξαγορά των Excelsior Belgrade και της Catering Touring Enterprises (μειοψηφικά πακέτα) από την Λάμψα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του έτους ενώ η εξαγορά του Cyan Group of Hotels από τους Henderson Park και Hines έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η συνολική αξία των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 66 εκατ. ευρώ.

Υποδομές: Εντός τους έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του 50% της Lamda Dogus Investments στη Lamda Development. Η συνολική αξία των συναλλαγών στον κλάδο των υποδομών θα ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ. 

Αναδιαρθρώσεις: Οι πωλήσεις της Pasal Development στην Sterner Stenhus, της Notos στο M&G Fund και της Χαρτέλ στη Frem είναι σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων ενώ οι εξαγορές της Forthnet από την Alter Ego Mass Media και της Creta Farm από την Impala έχουν επίσης μεγάλη πιθανότητα να πραγματοποιηθούν εντός του έτους, για συνολικό τίμημα που θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα