Talk of the market: Στην ενταντική οι αγορές- «Εμβόλιο» για την οικονομία αναζητούν κυβερνήσεις

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 10:50
UPD:10:50

Βαρύ το κλίμα στις αγορές λόγω της αβεβαιότητας για το μέγεθος της επιβάρυνσης της παγκόσμιας οικονομίας από την εξάπλωση του κορονοϊού. Ακόμη και οι “ώριμες” αγορές κλιμακώνουν τα μέτρα, με ενδεικτική την αλλαγή τακτικής από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ που είχαν εστιάσει στις πιθανές εισόδους του Covid - 19 θέτοντας σε καραντίνα “ύποπτους” ταξιδιώτες και πλέον προειδοποιούν τους πολίτες για την διάδοση της νόσου.  

 

Η Ελλάδα προετοιμάζεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προβλέπει μέτρα προσωρινής αναστολής λειτουργίας σχολείων, περιορισμό μετακινήσεων αλλά και δράσεις ενίσχυσης των υγειονομικών υπηρεσιών. Προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων, διάθεση στο Δημόσιο κλινικών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

 

Οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του Covid - 19 στην Ευρώπη αναβαθμίστηκαν και στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Γάλλου ομολόγου του Βruno Le Maire, αν και ο τελευταίος υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο με αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs.

 

Αξιοποίηση του θετικού momentum με “σοβαρές” μεταρρυθμίσεις έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Κυριάκο Ανδρέου, Advisory leader της PwC. Υπογράμμισε δε τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικότερα τις συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας μελέτης της PwC για τα deals εξαγορών και συγχωνεύσεων του 2019, που ξεπέρασαν τα 4,3 δισ. ευρώ. Για το 2020 προβλέπεται αύξηση αφού ήδη έχουν δρομολογηθεί συμφωνίες 3,3 δισ. ευρώ και μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις θα ξεπεράσουν τα 4,9 δισ. ευρώ. 

 

Η Eurobank κατέθεσε ήδη δύο αιτήσεις στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής” για τις τιτλοποιήσεις Cairo I και Cairo ΙΙ. Πρόκειται για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 1,655 δισ. ευρώ και αποτελούν μέρος μιας κίνησης που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, με την αίτηση για το Cairo III, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των αιτήσεων για τις τιτλοποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος και τις κατηγορίες απαιτήσεων από δάνεια. 

 

Η θυγατρική της Motor Oil, LPC, έκλεισε συμφωνία με την Naftal, για την ανάπτυξη παραγωγικής επένδυσης λυπαντικών υγρών μηχανής στην Αλγερία, στη χώρα όπου η Naftal έχει ηγετική θπέση στον κλάδο πετρελαιοειδών. 

 

Αύριο, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, αναμένεται η ανακοίνωση των οικονομικών επιδόσεων της Ελληνικά Πετρέλαια για την οικονομική χρήση 2019.

 

Φοροαπαλλαγές προανήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) μιλώντας για κίνητρα ασφάλισης περιουσιών έναντι φυσικών καταστροφών - διευκρινίζοντας πάντως ότι οι εκπτώσεις στις εισφορές θέλουν προσοχή ώστε να μην έχουν επιπτώσεις στα δημοσιονομικά. Η ασφαλιστική αγορά, διά του προέδρου της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, ζήτησε επιτάχυνση των μέτρων για τον κλάδο με αιχμή φορολογικά κίνητρα για τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης και την ασφάλιση ζημιών από φυσικές καταστροφές.  

 

Σε καθαρά έσοδα 3,843 δισ. ευρώ στοχεύει η Entersoft από την επικείμενη δημόσια εγγραφή και την μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Σχεδιάζει εξαγορά πλειοψηφικών ποσοστών σε έως πέντε εταιρείες, κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και δευτερευόντως στο εξωτερικό.

 

Σε επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ προχώρησε το 2019 η Avis, που στοχεύει σε ανανέωση και αύξηση του στόλου της - ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 38.000 οχήματα - και εγκαινιάζει στην Ελλάδα την υπηρεσία car sharing. Όπως είπε σε σχετική παρουσίαση ο CEO της εταιρείας, Ανδρέας Ταπραντζής, έχει εγκατασταθεί σχετικό λογισμικό σε 50 αυτοκίνητα. Η εταιρεία μισθώσεων αυτοκινήτων έκλεισε το 2019 με κύκλο εργασιών 190 εκατ. ευρώ και EBITDA) 95 εκατ. ευρώ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ταπραντζής εμφανίστηκε αισιόδοξος για διαχείριση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού εντός των επομένων εβδομάδων, αν και ήδη έχουν επηρεαστεί οι αφίξεις.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα