DBRS: Ο κοροναϊός απειλεί με ύφεση την ιταλική οικονομία

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 09:44
UPD:09:49
EPA/ANGELO CARCONI

Για το ενδεχόμενο η Iταλία να εισέλθει σε ύφεση προειδοποιεί η DBRS, με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να απειλείται από την παγκόσμια επιβράδυνση, τα περιοριστικά μέτρα λόγω της έξαρσης του κοροναϊού, αλλά και από την υπόθεση ότι ο φόβος όσον αφορά τον COVID-19 δεν πρόκειται να καταλαγιάσει σύντομα, επηρεάζοντας την κατανάλωση. Η DBRS αναμένει την ανακοίνωση μέτρων στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, αν και η Ρώμη έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο. Ποιες οι επιπτώσεις σε χρέος και πιστοληπτική ικανότητα.

«Δεδομένης της αρνητικής ανάπτυξης του ιταλικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και των παραγόντων που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Ιταλία θα μπορούσε να εισέλθει σε τεχνική ύφεση (δηλαδή δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης)», αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του. «Εάν περιορισθεί σε προσωρινό σοκ της ζήτησης, σε συνδυασμό με το βασικό σενάριο της DBRS Morningstar ότι ο κοροναϊός θα έχει ήπιο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, τότε δεν αναμένονται επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας(ο DBRS την κατατάσσει στη βαθμίδα ΒΒΒ)». Παρ' όλα αυτά, ο DBRS προειδοποιεί για κινδύνους. «Η απρόβλεπτη φύση της μετάδοσης παγκοσμίως φαίνεται να συνεπάγονται το ρίσκο ενός βαθύτερου και μεγαλύτερης διάρκειας σοκ στη ζήτηση. Και για την Ιταλία, μια παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική ύφεση θα οδηγούσε σε αύξηση του δημοσίου χρέους επηρεάζοντας και την πιστοληπτική της ικανότητα», επισημαίνει ο οίκος. 

Μια ανεξέλεγκτη αύξηση των νέων κρουσμάτων κοροναϊού θα μπορούσε να επηρεάζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, σημειώνει η DBRS. «Ο δημοσιονομικός χώρος της Ιταλίας είναι περιορισμένος, αλλά η DBRS Morningstar αναμένει την ανακοίνωση δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτά όμως ενδεχομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην περίπτωση που ο οικονομικός αντίκτυπος είναι περισσότερο από την πλευρά της προσφοράς παρά της ζήτησης, για παράδειγμα στην περίπτωση που η αναστολή λειτουργίας εργοστασίων επεκταθεί γεωγραφικά και για μεγαλύτερο διάστημα», σημειώνει. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα