Οι 4 παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια της εφορίας

Εκτός από τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος, όσοι πιαστούν στην «απόχη», χάνουν επιδόματα και απαλλαγές
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 06:00
UPD:16:57

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
  
Περίπου 2.000.000 φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα εκτιμάται ότι θα βρεθούν φέτος αντιμέτωποι με 4 παγίδες που κρύβουν οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι στις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβάλουν στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στην εφορία θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν πολύ υψηλά τεκμαρτά φορολογητέα εισοδήματα, μεγαλύτερα από τα πραγματικά αποκτηθέντα κατά το έτος 2019.

Εφόσον δεν καταφέρουν να καλύψουν τις επιπλέον διαφορές φορολογητέου εισοδήματος, επικαλούμενοι εισοδήματα αποκτηθέντα ή έσοδα εισπραχθέντα κατά τη διάρκεια παρελθόντων ετών ή πρόσθετα εισοδήματα και έσοδα κτηθέντα εντός του 2019, θα κληθούν να καταβάλουν υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις για ανύπαρκτα στην ουσία εισοδήματα. Επιπλέον, πολλοί εξ αυτών θα υποστούν και άλλου είδους απρόσμενα οικονομικά βάρη.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης μέχρι πλήρους καταργήσεώς τους θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2021 ή από το 2022 και μετά, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2020 ή του 2021 και των επόμενων ετών. Ως εκ τούτου, οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης θα παραμείνουν ως έχουν και φέτος και πιθανότατα και το επόμενο έτος, με συνέπεια όσοι φορολογούμενοι αναγκαστούν να φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ακόλουθες παγίδες:

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα