Ελβετία: Δύο too big to fail τράπεζες δεν έχουν αποτελεσματικό σχέδιο απέναντι σε πιθανή κρίση

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 13:26
UPD:13:31
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δύο από τις πέντε ελβετικές τράπεζες, που θεωρούνται κρίσιμες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή αλλιώς too big to fail, όπως έχει συνηθίσει να λέει η αγορά, δεν διαθέτουν αποτελεσματικό σχέδιο για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι το συμπέρασμα των τεστ, που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αρχές της χώρας. 

Πρόκειται για τις PostFinance AG και Raiffeisen Schweiz, με εκατοντάδες υποκαστήματα έκαστη σε πόλεις και χωριά της Ελβετίας. Κρίθηκαν μετεξεταστέες στα τεστ της Finma, η οποία 12 χρόνια μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 εξακολουθεί να πιέζει τις τράπεζες να περιορίζουν το ρίσκο και να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενονέο σοκ. Αποτελεσματικά κρίθηκαν από την άλλη τα τεστ των Credit Suisse και UBS, ενώ «υλοποιήσιμο» θεωρείται εκείνο της Zuercher Kantonalbank. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε προσφέρει ένεση ύψους 6 δισ. ελβετικών φράγκων για τη διάσωση της UBS στο απόγειο της κρίσης- μία κίνηση που εξακολουθεί να είνα αμφιλεγόμενη στη χώρα. Η UBS δήλωσε «δικαιωμένη» από την αναφορά της Finma για το σχέδιό της, ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και η Credit Suisse.

H ZKB θα πρέπει να τονώσει την κεφαλαιακή της βάση, ενώ οι Raiffeisen and PostFinance έχουν «αρκετή δουλειά ακόμη».

Πηγή: Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα