Στο ΣτΕ το Π.Δ. για τις λαϊκές αγορές με βιολογικά προϊόντα

Οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007 09:37

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ προς επεξεργασία βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Ανάπτυξης για τον καθορισμό των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών με βιολογικά προϊόντα.

Στόχος του Π.Δ. είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα και κατ΄ επέκταση το άνοιγμα των εν λόγω αγορών στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, στο πλαίσιο όμως ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου, ικανού να διασφαλίσει αυστηρά κριτήρια ποιότητας στην ειδική αυτή κατηγορία αγαθών.

Με την εφαρμογή του Π.Δ. θα δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης Βιολογικών Λαϊκών Αγορών σε όλη την επικράτεια και σε χώρους διαφορετικούς από αυτούς όπου σήμερα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές για την πώληση αγροτικών προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας.

Το υπό έγκριση Π.Δ. θα εκδοθεί προς εφαρμογή του Ν. 3377/05 περί υπαίθριου εμπορίου, ο οποίος τροποποιήθηκε από τον Ν. 3557/07.

Αναλυτικότερα, το Προεδρικό Διάταγμα για τις βιολογικές λαϊκές αγορές θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Τον πλήρη διαχωρισμό των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων από τις συμβατικές λαϊκές αγορές.

- Τη λειτουργία των λαϊκών αγορών κατά τις απογευματινές ώρες, ώστε πρόσβαση σε αυτές να έχουν και οι εργαζόμενοι.

- Τις κατηγορίες των προϊόντων που θα διατίθεται προς το καταναλωτικό κοινό.

- Τον τρόπο συγκρότησης των τριμελών Επιτροπών χορήγησης των παραγωγικών βεβαιώσεων.

- Τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών για τη συμμετοχή των παραγωγών - πωλητών βιολογικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι στις βιολογικές αγορές θα συμμετέχουν μόνο παραγωγοί και όχι και επαγγελματίες πωλητές.

- Τον τρόπο ίδρυσης και οργάνωσης των βιολογικών λαϊκών αγορών. Το Π.Δ. προβλέπει ότι στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν υπό την αιγίδα των αντίστοιχων Οργανισμών και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας την ίδρυσή τους θα αποφασίζουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

- Τις διαδικασίες πιστοποίησης των προϊόντων που θα πωλούνται στις βιολογικές λαϊκές αγορές.

- Τις διαδικασίες, αντίστοιχα, πιστοποίησης των παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

- Τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών ελέγχων.

- Τις διοικητικές κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, τα αρμόδια όργανα επιβολής των κυρώσεων και τη διαδικασία επιβολής.

- Τη διαδικασία για την άσκηση ενστάσεων.

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι, η έκδοση του Π.Δ. για τις βιολογικές λαϊκές αγορές υποχρεώνει το υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει στην τροποποίηση του Π.Δ. 51/06 για τις Λαϊκές Αγορές, ώστε να εναρμονιστεί πλήρως με το νέο Διάταγμα.

Ειδική ρύθμιση

Ειδική ρύθμιση για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας που δεν διαθέτουν ελληνική υπηκοότητα ή ιθαγένεια ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, θα προβλέπει τόσο το Π.Δ. για τις βιολογικές λαϊκές, όσο και το Π.Δ. 51/06, μετά την τροποποίησή του.

Η σχετική ρύθμιση θα αναφέρει ότι όποιος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα τουλάχιστον 5 έτη και δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα ή ιθαγένεια, θα μπορεί να συμμετέχει στις λαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό έχει παρέμβει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο οποίος ζήτησε τη θέσπιση ανάλογης ρύθμισης.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα