Κίνα: «Παγώνει» τον δανεισμό για να αποθερμάνει την οικονομία

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007 10:03

ΣΕ «πάγωμα» του τραπεζικού δανεισμού προχώρησαν οι κινεζικές αρχές, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να περιορίσουν τις επενδύσεις που απειλούν να υπερθερμάνουν την οικονομία της χώρας.

Τραπεζίτες από διάφορες πόλεις της Κίνας αποκάλυψαν πως έχουν προβεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ακύρωση δανείων και πιστωτικών γραμμών προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, καθώς οι αρμόδιες αρχές της χώρας τους έχουν ζητήσει να σταματήσουν μέχρι τα τέλη του έτους τον δανεισμό.

Αξιωματούχος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών της Κίνας επιβεβαίωσε, παράλληλα, πως έχει γίνει έκκληση σε εγχώριες αλλά και κινεζικές θυγατρικές ξένων τραπεζών να διασφαλίσουν ότι τα δάνεια που θα έχουν χορηγηθεί μέχρι το τέλος του 2007 δεν θα ξεπερνούν αυτά που εκκρεμούσαν στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, οι οδηγίες της αρχής προς τις τράπεζες έχουν «καθοδηγητικό» χαρακτήρα και στοχεύουν στη στήριξη των μέτρων μακρο-ελέγχου που έχουν ήδη επιβληθεί.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα καταβάλει συστηματικά προσπάθειες να περιορίσει τις επενδύσεις σε τομείς όπως η ανάπτυξη ακινήτων, προκειμένου να αποθερμάνει την ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της.

Η επιλογή του «παγώματος» του δανεισμού έναντι αυτής της αύξησης των επιτοκίων καταδεικνύει τον βαθμό στον οποίο η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας έχει περιπλέξει τα πράγματα για την χάραξη νομισματικής πολιτικής στην Κίνα. Κι αυτό γιατί τα χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ σηματοδοτούν λιγότερα περιθώρια για αύξησή τους στην ασιατική χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα