Οι ΗΠΑ υπέκυψαν τελικά στις πιέσεις των Ευρωπαίων, επιτρέποντας την αναφορά στην κλιματική αλλαγή στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου του G20 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία πάντως έχει επισκιαστεί από τους φόβους για τον αντίκτυπο του νέου κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Οι εκπρόσωποι των 20 ισχυρότερων, ανεπτυγμένων και αναδυόμενων, οικονομιών του πλανήτη αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της συζήτησης στις επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid-19 εντός και εκτός Κίνας. Αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε μία ενιαία απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην νέα αυτή πρόκληση. Χώρες όπως η Ιαπωνία, αλλά και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΟΣΑ, πίεσαν τις πλεονασμαστικές χώρες να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις για να αποτρέψουν μία απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Πολλοί έδειξαν στην κατεύθυνση της Γερμανίας, η οποία έως τώρα αρνείται πεισματικά την ουσιαστική στροφή στην πολιτική της.
Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής οι διαφωνίες ήταν έντονες. Ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρχικά ήταν αντίθετος στην όποια αναφορά στο θέμα στο κοινό ανακοινωθέν, ενώ και ο «οικοδεσπότης», η Σαουδική Αραβία δηλαδή δεν έδειχνε ενθουσιασμό για μία τέτοια προοπτική. Τελικά οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν απρόθυμα να υπάρξει αναφορά, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Το αδιέξοδο επιμένει από την άλλη στο μέτωπο του λεγόμενου «διαδικτυακού φόρου». Δεν υπήρξε συμφωνία για δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους Ευρωπαίους να διαμηνύουν ότι θα προχωρήσουν στη φορολόγηση των διαδικτυακών κολοσσών ακόμη και εάν οι άλλες χώρες δεν το δεχθούν. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο εμπορικό πόλεμο- αυτή τη φορά ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Πηγή: Bloomberg