Ολόκληρη η μελέτη για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007 13:28
UPD:13:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΙΑΟΥ

Τη «Μελέτη Αποκατάστασης και Ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα των Δασών και της Προστασίας του Περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές» παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.

Η μελέτη, τόνισε ο υπουργός, «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει όραμα, έχει σχέδιο και ισχυρή βούληση για να κάνει πράξη, όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε για τους Νομούς που γνώρισαν τη μεγαλύτερη οικολογική και παραγωγική καταστροφή των τελευταίων ετών».

Όπως είπε, περιλαμβάνει αναλυτικά τις απαραίτητες δράσεις για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξή τους, κόστη και χρονοδιαγράμματα για όλους τους Νομούς (Ηλεία, Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αχαΐα και Εύβοια).

Για την εκπόνηση της μελέτης συστάθηκαν δεκαπέντε ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν 160 επιστήμονες, υπό την επίβλεψη και το συντονισμό Καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ, το ΕΘΙΑΓΕ, ερευνητές της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

Οπως έκανε γνωστό ο κ. Κοντός, ο προϋπολογισμός (άμεσες δαπάνες και δαπάνες που κλιμακώνονται μέχρι το 2013) θα καλυφθεί από προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ και της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, τον ΕΛΓΑ (άμεσες αποζημιώσεις – ΠΣΕΑ) και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης θα ακολουθήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στους πυρόπληκτους Νομούς, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα για όλους την εφαρμογή της μελέτης. Όπως είπε, την ευθύνη εφαρμογής θα έχει η επιστημονική ομάδα που τη συνέταξε, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η Πολιτεία κρίνεται απο το έργο που κάνει όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητος και ήδη -σημείωσε- ενάμιση μήνα μετά την καταστροφή, έχουμε τις μελέτες ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα