Το δολάριο «βασιλιάς» των αγορών

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 18:39
UPD:18:39
REUTERS/Dado Ruvic

Οι μετοχές κλονίζονται, το ευρώ σε ελεύθερη πτώση και το δολάριο παραμένει «βασιλιάς» των αγορών, με το αμερικανικό νόμισμα να θεωρείται από τους επενδυτές ύψιστο καταφύγιο μπροστά στην οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί η επιδημία του κοροναϊού. Το ανοδικό momentum έχει φέρει τον δείκτη δολαρίου κοντά στο ψυχολογικό όριο του 100. Εάν καταφέρει να το ξεπεράσει θα μπορούσε να δώσει νέα δυναμική στο ράλι, εκτοξεύοντας το αμερικανικό νόμισμα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Για πρώτη φορά από το 2017, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των βασικών του ανταγωνιστών στις αγορές συναλλάγματος- φλερτάρει με το όριο του 100, καθώς το δολάριο αποτελεί «καταφύγιο» επιλογής για τους επενδυτές, μπροστά στο ρίσκο από την εξάπλωση του κοροναϊού.

«Θα έλεγα ότι το επίπεδο του 100 είναι πολύ σημαντικό», επισημαίνει στο Bloomberg ο Νιλς Τζόουνς της Mizuho Bank.

Από τις αρχές του έτους, το αμερικανικό νόμισμα ξεπερνάει σε επιδόσεις τους ανταγωνιστές του στις αγορές συναλλάγματος, δοαψεύδοντας τις προβλέψεις για αποδυνάμωση, στον απόηχο της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η εξάπλωση του κοροναϊού έχει φουντώσει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομιας, με τη Νότια Κορέα να ανακοινώνει σήμερα τον πρώτο θάνατο και την Ιαπωνία να επιβεβαιώνει δύο θανάτους στο κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα.

Δεν είναι μόνο το δολάριο που επωφελείται από τη στροφή προς ασφαλή καταφύγια. Η φυγή των επενδυτών μακριά από το ρίσκο έχει τροφοδοτήσει το ράλι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και του ελβετικού φράγκου. Ο χρυσός είναι σε υψηλά επταετίας, ενώ το ευρώ και το γιέν -εκ των βασικών νομισμάτων στη σύνθεση του δείκτη δολαρίου- καταγράφουν απώλειες πάνω από 3% απο τις αρχές του έτους.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα