Aυξημένο κατά 487 εκατ. € το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Εφθασε τα 1,711 δισ. τον Σεπτέμβριο
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 09:25
UPD:11:04

Σε 1.711 εκατ. ευρώ ανήλθε τον Σεπτέμβριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξημένο κατά 487 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2006.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο μήνα αυτό σημειώθηκε διεύρυνση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου των εισοδημάτων, αλλά και περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνον εν μέρει από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Η διεύρυνση (κατά 490 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2006) του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 449 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων κατά 90 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 49 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 142 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά λόγω της αξιόλογης ανόδου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κατά 193 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν ελαφρά (κατά 11 εκατ. ευρώ) και οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν (κατά 40 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 104 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 35 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2006, επειδή μειώθηκαν τόσο οι καθαρές μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης όσο και οι καθαρές μεταβιβάσεις προς τους λοιπούς τομείς. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό ).

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 4.836 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 20.977 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση κυρίως του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, καθώς και – σε μικρότερο βαθμό -- τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 3.787 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 2.747 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 1.288 εκατ. ευρώ), ενώ οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 248 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 412 εκατ. ευρώ ή 4,9%, αλλά οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο (κατά 3.160 εκατ. ευρώ ή 12,4%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 755 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Η άνοδος των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ήταν μικρή, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 13,7%, ενώ οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1.450 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού καθώς και με την άνοδο των επιτοκίων.

Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 354 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των καθαρών εισπράξεων των λοιπών (εκτός γενικής κυβέρνησης) τομέων κατά 367 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 13 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 287 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 274 εκατ. ευρώ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το Σεπτέμβριο του 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε μικρό πλεόνασμα (8 εκατ. ευρώ, έναντι 60 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2006). (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 2.511 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 446 εκατ. ευρώ από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την άνοδο των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 4.443 εκατ. ευρώ, έναντι 4.351 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

(με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 1.703 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2007, έναντι ελλείμματος ύψους 1.164 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2007 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 18.466 εκατ. ευρώ, έναντι 14.076 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Σεπτέμβριο του 2007 οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος ανήλθαν σε 115 εκατ. ευρώ, από τις οποίες 55 εκατ. ευρώ αφορούσαν την εξαγορά της INTERNATIONAL COMMERCE BANK (Ουκρανία) από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Όσον αφορά τις άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους, τον ίδιο μήνα καταγράφηκε εκροή ύψους 125 εκατ. ευρώ η οποία αφορούσε κυρίως μείωση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων ελληνικών επιχειρήσεων προς τις μητρικές τους επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 646 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά το γεγονός ότι η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ύψους 3.229 εκατ. ευρώ) και μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων (320 εκατ. ευρώ) υπεραντιστάθμισε την εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού (ύψους 2.517 εκατ. ευρώ) και για τοποθετήσεις σε μετοχές ξένων επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικά παράγωγα (ύψους 50 και 336 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2.092 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, η οποία ήταν υπερδιπλάσια της αντίστοιχης αύξησης των τοποθετήσεων κεφαλαίων των κατοίκων Ελλάδος σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2007, στις άμεσες επενδύσεις σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 2.451 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 681 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 3.132 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 14 δισεκ. ευρώ, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (κυρίως σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 20,5 δισεκ. ευρώ, καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 7,8 δισεκ. ευρώ) υπεραντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την εκροή κεφαλαίων κατοίκων κυρίως για τοποθετήσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (ύψους 12,4 δισεκ. ευρώ) και δευτερευόντως σε μετοχές και χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού (ύψους 1,0 και 0,9 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα). Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 7,8 δισεκ. ευρώ αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα ήταν σχεδόν διπλάσια από την εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2007 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,4 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα