Nέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 14:20
UPD:14:22

Σε νέα μείωση επιτοκίων, την έκτη κατά σειρά, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επιμένοντας στην επιθετική γραμμή άσκησης χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής ώστε να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 10,75% από 11,25%, στη μικρότερη έως τώρα μείωση του κόστους δανεισμού και οδηγώντας τα πραγματικά επιτόκια σε επίπεδα ακόμη πιο βαθιά κάτω από το μηδέν για τους Τούρκους πολίτες με καταθέσεις σε λίρα, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 12,15% τον Ιανουάριο.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές του πληθωρισμού, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής αποφάσισε να προβεί σε πιο μετριοπαθη μείωση του επιτοκίου», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει υποχωρήσει από το υψηλό πάνω από 25% κατά την κορύφωση της νομισματικής κρίσης του 2018, τότε που η λίρα είχε χάσει πάνω από το 30% της αξίας της. Η κεντρική τράπεζα ανταποκρίθηκε με αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 24%, επίπεδα στα οποία το διατήρησε έως τον προηγούμενο Ιούλιο. Έκτοτε έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 1.325 μονάδες βάσης.

Η αποδυνάμωση της λίρας κατά 2% έναντι του δολαρίου φέτος και η ανοδική τάση στον πληθωρισμό δεν αφήνει περιθώρια στην τουρκική κεντρική τράπεζα για περαιτέρω μειώσεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα